В разгара на олимпийските игри

Лондон търпи загуби от слабия туризъм

Предупрежденията на властите, че градът ще се пренасели, уплаши туристите

Лондон търпи загуби от слабия туризъм

Според данните на Европейската асоциация на туроператорите по време на Тридесетите олимпийски игри броят на туристите се е снижил с 30% спрямо обичайната посещаемост през август, отбелязват агенциите в поноделник.

 

Обикновено през този месец на годината в Лондон дневно пристигат около 300 хиляди чужди и 800 хиляди британски туристи.

 

Сегашният рязък спад на туристите се наблюдава във всички сегменти на културно-развлекателния бизнес на мегаполиса. "Хората започнаха по-рядко да посещават ресторанти, да ползват услугите на компаниите за екскурзии. Например заради малкия брой на туристите в Тауър гидовете на практика провеждат индивидуални турове с по един-двама посетители", отбелязва Том Дженкинс, генерален директор на асоциацията.

 

Загуби отчитат също музеите и галериите. Според Британската асоциация на забележителностите, обединяваща 42-те най-популярни и знакови културни обекти на страната, през първата седмица на олимпийските игри броят на посетителите на музеите и галериите е спаднал с около 35-40%. Театралните продуценти коментират, че се наблюдава непривично спокойствие в района на Уест Енд, където са съсредоточени повечето от театрите и вариететата. Директорът на Музея за градинарство Кристофър Удуърд отбелязва рязко намаляване на броя на сватбите и тържествата, записани за периода 27 юли - 9 септември.

 

Местните бизнесмени посочват главната причина за създаденото катастрофално положение с туризма в британската столица. Според тях най-сериозният проблем е възникнал след предупрежденията на кмета на Лондон Борис Джонсън, на ръководството на компанията, управляваща метрополитена Transport for London и на ръководството на страната. Опасявайки се от сериозно претоварване на транспортната система, чиновниците многократно подканиха лондончани да си създадат алтернативни маршрути за придвижване и така подплашиха и чуждите туристи. В метрото обаче бе регистрирано увеличение на пътниците само със 7.5%.

 

Представителите на Британското управление по туризма все още правят оптимистични прогнози за по-нататъшното развитие на бизнеса в Лондон. Според тях "игрите донесоха краткосрочни и незначителни промени в показателите", след като за първите пет месеца на 2012 г. страната са посетили 4.5 милиона души. Прогнозите са, че към 2015 г. Великобритания ще бъде посетена от още 4.4 млн. туристи, което ще донесе на страната 22.3 млрд. паунда.

Споделяне

Още от Бизнес