Лондон: Въпросът за независимостта на Шотландия е уреден с референдума през 2014 г.

Майкъл Фалън

Британският премиер Тереза Мей смята, че въпросът за независимостта на Шотландия е бил уреден през 2014 г. на референдум със "законен, честен и решителен характер". Това заяви говорителка на Мей, цитирана от Ройтерс.

Мей нееднократно е казвала, че не вижда необходимост от нов референдум в Шотландия, въпреки че Шотландия подкрепи оставането на Великобритания в ЕС - за разлика от Англия - което накара регионалният премиер на областта Никола Стърджън да поиска ново допитване до народа.

"Смятаме, че този въпрос беше уреден през 2014 г. Освен това последните социологически проучвания не показват кой знае какви промени в нагласите за нов референдум", посочи пред репортери говорителката.

По-рано днес британският министър на отбраната Майкъл Фалън заяви, че Лондон няма да помага на Шотландия да организира нов референдум за отделяне от Обединеното кралство през мандата на сегашния парламент.

"Не, забравете", каза той в интервю за шотландския вестник "Хералд" в отговор на въпрос дали би способствал за организирането на нов референдум. В друго интервю, този път за Би Би Си, отново му беше зададен въпрос за Шотландия и той заяви: "Дадохме ясно да се разбере, че няма необходимост от нов референдум".

По думите му Никола Стърджън, премиер на регионалното правителство на Шотландия и водач на движението за отделяне от Великобритания, трябва да уважи резултата от референдума през 2014 г., на който 55 процента от шотландците гласуваха за оставане в Обединеното кралство.

Стърджън заяви в Туитър, че за Лондон ще бъде "катастрофално решение" да блокира организирането на ново допитване до народа за независимост на Шотландия.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?