Лондон възобнови споделянето на разузнавателна информация със САЩ

Вашингтон пое пълната отговорност за изтичането на информация

Лондон възобнови споделянето на разузнавателна информация със САЩ

Британската полиция е възобновила споделянето на разузнавателна информация със службите в САЩ, съобщи Ройтерс.

В четвъртък британски представители съобщиха, че полицията в Манчестър спира да споделя информация за разследването на атентата в концертната зала, докато не се увери, че няма да има повече изтичания до медии.

Британските власти са гневни заради публикация в "Ню Йорк таймс", съдържаща подробни данни за терористичното нападение, включително за самоличността на атентатора, изтекли вероятно от официални американски източници.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща да изправи пред съда всеки, който е хванат да предава на медиите американска разузнавателна информация.

Марк Роули, шеф на отдела за контратероризъм, съобщи, че полицията вече работи в тясно сътрудничество със страните от т. нар. "Пет очи" - шпионски съюз между Великобритания, САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия.

Премиерката Тереза Мей обсъди проблема с изтичането на информация с президента на САЩ Доналд Тръмп в Брюксел преди срещата на високо равнище на НАТО.

Американското правителство поема пълна отговорност за изтичането на информация за разследването от британската полиция на атентата в Манчестър, заяви по-късно в петък държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън, цитиран от Ройтерс.

Тилърсън каза на пресконференция с британския външен министър Борис Джонсън в Лондон, че "в цяла Америка сърцата са съкрушени" след нападението срещу хора, присъствали на концерт на американската певица Ариана Гранде. При атентата в понеделник загинаха 22 човека.

"Ние поемаме пълна отговорност за това и очевидно съжаляваме, че то се е случило. Що се отнася до неподходящото оповестяване на информация, със сигурност го осъждаме", заяви той.

Тилърсън каза, че очаква близкото сътрудничество между САЩ и Великобритания в областта на сигурността да продължи въпреки изтичането на информацията.

Съединените щати ще увеличат усилията за разгромяване на групировката "Ислямска държава" на бойното поле, обеща той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?