Лондон възобновява бизнес визите за българи от септември

От 1 септември британското посолство в София възобновява издаването на бизнес визи за българи, които бяха спрени още в началото на април т.г. заради разкрития за злоупотреби в България и Румъния. Те предизвикаха мащабен скандал във Великобритания, довел до оставката на държавния министър по въпросите на имиграцията в правителството на Тони Блеър.

Това са последния вид визи, чието издаване за българи и румънци още не бе възстановено след спирането им преди пет месеца.

Визите за установяване на собствен бизнес се издават съгласно Споразумението за асоцииране към Европейската общност.

В понеделник от британското посолство в София съобщиха, че за бизнес визите вече са въведени нови, по-строги правила, които ще действа от септември. Целта е да се отсеят кандидатите, които не са напълно подготвени за свой бизнес във Великобритания или които имат намерение да злоупотребят.

Една от основните критики по време на скандала в Лондон бе, че с бизнес визи в страната влизат много българи и румънци, които изобщо не планират да започнат свой бизнес, а си търсят работа на черно и увеличават сивия пазар на труда.

Новите правила от септември включват интервю на кандидата в посолството. Документи за бизнес визите могат да се подават в дните от понеделник до четвъртък, от 10.30 до 11.30 ч.

От посолството уточняват, че всички кандидати за бизнес визи, подали документите си още преди временното замразяване на процедурата през април, също ще бъдат повикани за интервю. Визовият отдел на посолството на Лондон ще се свърже с всеки от тях по електронната поща или чрез писмо, за да се уточни датата и часа на интервюто.

На 30 март т.г. британският вътрешен министър Дейвид Блънкет обяви временно преустановяване на процедурата по издаване на всички видове британски визи за гражданите на Румъния и България. Две седмици по-късно - на 13 април, посолствата възобновиха издаването на голяма част от визите - туристически, бизнес посещения, визи за заселване, визи за обучение и други. След още месец, в края на май започнаха отново да се издават и останалите визи - по студентските програми за работа и за разрешително за работа, като забраната остана в сила единствено за визите за започване на собствен бизнес.

В средата на юни, след продължило два месеца и половина проучване, Националната служба за контрол във Великобритания обяви, че хиляди българи и румънци са получили входни визи, без да отговарят на необходимите условия. В. Таймс написа, че заради многото молби служителите, които са преглеждали документите, са отделяли не повече от 10 минути на всяко отделно досие. Според тогавашната процедура молбите за бизнес визи се обработваха не от посолствата в съответната страна, а от британското вътрешно министерство в Лондон.

Същия месец в България и Румъния бяха изпратени екипи, които на място да уточнят какви да бъдат новите процедури.

Споделяне

Още от България