Лондон забранява софтуерни продукти на руската компания "Лаборатория Касперски"

Лондон забранява софтуерни продукти на руската компания "Лаборатория Касперски"
Британското правителство забрани на всички свои структури с отношение към националната сигурност да използват софтуерни продукти на руската компания "Лаборатория Касперски", съобщи вестник "Файненшъл таймс", цитиран от Ройтерс.
 
Базираната в Москва ”Лаборатория Касперски“ е най-голямата руска софтуерна агенция, функционираща във Великобритания.
 
Директорът на британския център за кибер сигурност Кийрън Мартин заяви, че Русия има намерение да проникне в системата на британското правителство и най-важните британски инфраструктурни проекти.
 
В писмо до правителството Мартин съветва властите да избягват руски софтуер в системи, съдържащи информация, засягаща националната сигурност, съобщи БНР.
 
Наричайки Русия изключително способен актьор на сцената на кибер заплахата, Мартин посочи, че страната използва кибер пространството за "шпионаж, подривна дейност и осигуряване на влияние“.
 
Евгений Касперски, един от основателите и основен притежател на „Лаборатория Касперски“, отхвърля твърденията, че  има връзки с руското правителство, като заяви, че дори е готов да напусне страната, но никога не би правил компромис с неговия бизнес.
 
По-рано тази година  американските власти забраниха използването на продуктите на Касперски във федералната правителствена система след обвиненията за руска намеса в президентските избори.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?