Лондон задейства Брекзит: Няма връщане назад

Шотландският парламент гласува за нов референдум за независимост, Лондон отговори "Не!"

Девет месеца след като британците поискаха с референдум да напуснат Европейския съюз (ЕС), Лондон официално задейства процедурата. В сряда британският посланик в ЕС Тим Бароу връчи лично на председателя на Европейския съвет Доналд Туск историческото писмо, с което британският премиер Тереза Мей уведомява Брюксел, че Великобритания иска да напусне организацията.

Така се активира Член 50 от Договора за ЕС, а Великобритания и съюзът получават две години, за да уредят всички отношения помежду си. Очаква се разводът да бъде оформен окончателно през май 2019 година.

Само няколко дни след 60-я рожден ден на ЕС Великобритания става първата държава, която предприема реални стъпки за напускането му. В писмото до Туск Тереза Мей призова за паралелни разговори за напускане на ЕС и за бъдещото партньорство между ЕС и Великобритания. Тя пише още, че двете преговарящи страни трябва да водят конструктивен и взаимноуважаващ диалог в духа на искреното сътрудничество. Мей пожелава Европа да остане силна, просперираща и способна да се защитава от заплахите за сигурността си.

"Това е тъжен ден, няма да се преструвам, че съм щастлив. Вече ни липсвате. Повечето европейци, включително почти половината британски гласоподаватели, предпочитат да бяхме останали заедно", заяви от своя страна Доналд Туск.

По думите му началото на процедурата води парадоксално до появата на нещо хубаво - обединение и допълнителна решимост сред останалите 27 държави от Общността.

"Няма какво да се спечели от този процес, става дума за овладяване на щетите. Нашата цел е да сведем до минимум цената за европейските граждани, бизнеси и държави, имаме всички средства да постигнем това. Докато Великобритания напусне ЕС, към и във Великобритания ще продължи да се прилага общностното право", посочи председателят на Европейския съвет.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни каза от своя страна, че днешният ден не е добър и отгръща нова глава в историята на ЕС. Готови сме, ще продължим напред с надеждата с Великобритания да останем близки партньори, добави Таяни.

Лидерите на страните членки на ЕС също обявиха желание за добри отношения с Лондон, но заявиха, че ще направят всичко възможно, за да защитят интересите на страните си в преговорите за Брекзит.

Днешната процедура е началото на процеса за излизане на Великобритания от ЕС. Точно след месец Европейският съвет ще заседава извънредно, за да обсъди въпроса. След това Европейската комисия трябва да представи предложение за начало на преговорите. Предложението трябва да бъде утвърдено от Съвета на ЕС, с което да започнат двугодишните преговори. Възможно е те да завършат без резултат, а до изтичането на срока теоретично Лондон може да се откаже от искането си да напусне на ЕС, както пожела мнозинството британски избиратели на референдума миналата година.

Трудно сбогуване: несигурност се прокрадва сред гласувалите за Брекзит

Стоук он Трент е крепост на поддръжници на Брекзита. Почти 70 процента от избирателите в този английски град гласуваха за напускане на ЕС на референдума на 23 юни 2016 г., а за цялата Великобритания този дял бе 52 процента.

Изминалите оттогава девет месеца обаче донесоха несигурност и песимизъм с осъзнаването на отрезвяващите резултати от това решение.

Младите хора изглежда са загубили интерес и следят последствията от Брекзита "с по едно око от дъжд на вятър", казва 28-годишният местен жител Грег Пилгрим малко преди премиерът Тереза Мей да задейства официално решението в сряда.

Още

Тереза Мей: Няма връщане назад

След формалният акт на уведомяването на Брюксел британският премиер Тереза Мей заяви в реч пред парламента, че действията на Лондон "нямат връщане назад" и призова страната към обединение.

"Това е исторически момент", заяви Тереза Мей и добави, че по време на преговорите с Брюксел приоритет ще бъде изясняването на въпроса със статута на европейските граждани в страната.

Тереза Мей изглеждаше силно развълнувана и призова да "работим за възможно най-добро споразумение и за възможно най-добро бъдеще за всички нас". Според нея излизането от ЕС предоставя на Обединеното кралство уникална възможност и е "шансът на това поколение да изгради по-добро бъдеще". По думите ѝ Лондон иска "ново, специално и дълбоко партньорство с ЕС".

60-годишната Тереза Мей е изправена пред една от най-тежките задачи, с които се е сблъсквал който и да било британски премиер през последните години. Тя ще трябва да задържи Великобритания обединена на фона на новите искания на Шотландия за независимост и изпълнени с несигурност преговори за излизане от ЕС, oтбелязва Ройтерс.

Очаква се в рамките на преговорите Великобритания да се опита да съхрани възможно най-голям достъп до единния европейски пазар, докато налага ограничения за мигранти от останалите 27 членки и търси сделки за свободна търговия извън континента.
Мей заяви, че иска да постигне споразумение за условията на напускане на ЕС за две години, но призна, че ще бъде предизвикателство това да стане за толкова кратко време. Тя каза, че прилагането на споразумението за Брекзит ще бъде поетапен процес.

Мей иска да договори ново специално партньорство между Великобритания и съюза и ще се стреми към възможно най-тясно сътрудничество с ЕС в сигурността. Тя добави, че Великобритания се стреми към "амбициозно и смело споразумение за свободна търговия с ЕС".

Британският премиер заяви, че съдбата и правата на европейските граждани, живеещи във Великобритания, ще бъдат приоритет за нея в преговорите за Брекзит. Великобритания си е поставила за цел да гарантира правата на европейските граждани в страната възможно най-скоро, добави министър-председателката.

За последиците от напускането на ЕС Мей каза, че Великобритания повече няма да има глас по въпроса за европейските правила и ще трябва да се оттегли от юрисдикцията на Европейския съд.

Мей увери, че няма да има връщане на "твърда граница" между Ирландия и Северна Ирландия.

Накрая британският премиер обеща, че Великобритания има намерение да остане най-добър приятел на 27-членния ЕС, но същевременно ще "се отвори отвъд границите на Европа".

Лондон готов да смекчи позициите си по Брекзит

Независимо от предупрежденията на Тереза Мей, че Великобритания е готова да излезе от ЕС и без сделка, представители на правителството неофициално дадоха знак, че страната е готова да смекчи твърдите си позиции по теми като ролята на Съда на Европейските общности и да плати т.нар. сметка по напускането, както и готовност за засилване на връзките с ЕС в областта на сигурността, пише "Файненшъл таймс".

Британското правителство вече направи една отстъпка, съобщавайки тази седмица, че няма да използва активирането на Член 50, за да обяви незабавното прекратяване на пълноправните права за новопристигащите в страната граждани на ЕС. Европейският парламент настоява този режим да се прилага до момента, в който Великобритания вече не е член на ЕС.

Освен това има сигнали, че обещанието на Тереза Мей да "преустанови юрисдикцията на Съда на Европейските общности във Великобритания" може да претърпи промени, така че да остави възможност за маневри на Лондон по една от най-спорните области на преговорите.

Сега формулировката е, че Великобритания ще прекрати пряката юрисдикция на съда в страната, което оставя възможност съдът да запази някаква частична или необвързваща роля в процесите по уреждане на търговски спорове и осигуряването на контрола върху преходната сделка.

Дипломати очакват силен трус на старта на преговорите по т.нар. "сметка" за излизането на Великобритания от ЕС. Брюксел посочи сумата от 60 млрд. евро.

Свобода или скок в неизвестното носи историческият Брекзит?

Еуфория - като в. "Дейли мейл" със заглавие "Свобода!" - или предпазливост като в. "Гардиън", който се опасява от "скок в неизвестното": британските вестници са съгласни за едно: историческия характер на задействания в сряда Брекзит, предаде Франс прес.

"Историята ни гледа", гласи заглавието на консервативния в. "Таймс", който описва процеса на излизане от ЕС като "най-голямото политическо сътресение след Втората световна война".

"Преговарящите от всеки лагер трябва да оставят настрана краткосрочните си възгледи и да мислят за бъдещите поколения, които ще ги съдят", добавя вестникът.

Още

Искането за нов шотландски референдум и отрицателният отговор на Лондон

По времето, когато късно във вторник вечерта Мей подписваше писмото за излизане от ЕС, парламентът на Шотландия с гласуване разреши на първия министър Никола Стърджън да поиска от Лондон организиране на нов референдум за независимост. Разрешението на парламента беше дадено с 69 срещу 59 гласа.

Това усложнява неимоверно политическата обстановка във Великобритания точно преди очакваното начало на преговори за условията на Брекзита, коментира "Ройтерс".

Когато Великобритания гласува за напускане на Европейския съюз, това доведе до обтягане на отношенията между четирите района, съставляващи Обединеното кралство. Англия и Уелс гласуваха за Брекзит, а Шотландия и Северна Ирландия – против.

"Шотландия, както и останалата част от Великобритания, е на кръстопът. Когато член 50 от Лисабонския договор бъде задействан, промяната става неизбежна за нашата страна. Това ще се отрази на търговията, инвестициите и жизнения стандарт, както и на самата същност на обществото, в което живеем", каза първият министър на Шотландия Никола Стърджън, аргументирайки искането за референдум.

Тя заяви, че ако Лондон се опита да попречи на плана ѝ, ще се върне пред шотландския парламент след великденската отпуска, за да каже как ще се справи със ситуацията.

Отговорът на Лондон не закъсня. Веднага след като шотландският парламент подкрепи предложението на Стърджън за свикване на нов референдум за независимост, британското правителство заяви: "Ще бъде несправедливо да бъде поискано от народа на Шотландия да вземе важно решение без необходимата информация за бъдещите ни отношения с Европа или какво ще представлява независима Шотландия".

Отговорът на ЕС: Ще защитим интересите си

С активирането на член 50 Великобритания и ЕС навлизат в непозната територия. Великобритания ще стане първата страна, която е напуснала съюза от неговото създаване, но големият проблем е, че става дума за петата по големина икономика в света. Преговорите несъмнено ще подложат на сериозно изпитание единството на ЕС.

"Съжаляваме, че Великобритания ще напусне ЕС, но сме готови за процеса, който ще последва", заявиха държавните и правителствените ръководители от ЕС.

"Нашата първа задача ще бъде да сведем до минимум несигурността, породена от решението на Великобритания и нейните граждани, за нашите граждани, бизнеси и държави. Затова ще се съсредоточим върху ключовите договорки за оттеглянето на Великобритания в условията на порядък", посочват лидерите на ЕС след задействането на член 50-ти.

За ЕС следващата стъпка ще бъде утвърждаването от Европейския съвет на отправните точки за преговорите. Тези отправни точки ще очертаят общите позиции и принципи, на чиято основа ЕС, представен от Европейската комисия, ще преговаря с Великобритания.

"В тези преговори съюзът ще действа като едно цяло и ще защити интересите си“, заявяват лидерите.

Германия ще положи усилия по време на преговорите за Брекзит да се гарантира, че излизането на Великобритания от ЕС ще има възможно най-малък ефект върху ежедневието на гражданите на съюза, живеещи във Великобритания, каза германският канцлер Ангела Меркел. Канцлерът изрази надежда, че Великобритания и ЕС ще си останат близки партньори.

Меркел заяви, че преговорите за развода между Лондон и Брюксел трябва да се фокусират първо върху условията на раздялата, а едва след като този въпрос бъде изяснен, трябва да има разговор за бъдещите отношения, предадоха Асошиейтед прес и ДПА. Канцлерът подчерта, че европейските страни ще преговарят с Великобритания по честен и конструктивен начин.

Меркел призна, че с излизането на Великобритания от съюза, той губи силен и важен играч.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?