Лондон загуби личните данни на седем милиона семейства

Два компютърни диска с лични данни на всички семейства във Великобритания с деца под 16 години са изчезнали, съобщи Би Би Си в сряда. Записаната банкова информация за 7 милиона семейства или около 25 милиона души, е била изпратена в Националното управление за одит, но така и не е стигнала до получателя. Данните за детските помощи съдържат име, адрес, дата на раждане, номер на застраховката и в някои случаи банкови детайли.

Данните са били изпратени на 18 октомври, но ръководството на Данъчната администрация е било уведомено за липсата на 8 ноември, а министърът на финансите - на 10 ноември.

Оставката на директора на данъчна администрация Пол Грей е приета, тъй като транспортирането на дисковете е направено в нарушение на правителствените препоръки, засягащи защитата на поверителните сведения

Финансовият министър Алистър Дарлинг увери, че няма сведения данните да са попаднали у престъпници, но призова гражданите да следят внимателно банковите си сметки. Той се извини за „извънредно сериозната грешка“

От опозицията нарекоха инцидента "катастрофален провал на правителството".

Данните са  били загубени от Управлението за митнически такси, което е най-големият  правителствен департамент. Управлението събира данъци и такси за около 400 милиарда паунда. По тази причина работи с голям обем конфиденциална информация. Лондонската полиция вече потвърди, че разследва изчезването на конфиденциалната информация.

Източник, близък до ръководството на британската агенция за отпускане на детска помощ, заяви, че дискът най-вероятно е изчезнал, докато куриерът го е транспортирал между офисите на агенцията в различните градове на Великобритания.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?