Лондон замрази официалните бизнес отношения с Техеран

Лондон замрази официалните бизнес отношения с Техеран

Великобритания обяви в сряда, че замразява официалните двустранни бизнес отношения с Иран, докато бъдат освободени 15-те моряци и морски пехотинци, задържани миналата седмица. Същия ден Британският кралски флот съобщи, че разполага с GPS-доказателства, че екипажът бил задържан от иранците на близо две морски мили навътре в иракски териториални води. Те са попаднали в “засада” на иранските части, докато са инспектирали търговски кораб. Вицеадмирал Чарлз Стайл заяви, че задържането на британците е напълно неоправдано и погрешно.

Политически наблюдатели определиха декларацията на британското министерство на отбраната, направена пряко по телевизията на ББС, като пределно ясна и категорична.

Междувременно иранското външно министерство съобщи, че единствената жена сред арестуваните ще бъде освободена по-късно в сряда или в четвъртък, предаде СиЕнЕн-Тюрк.

26-годишната Фаи Търни, която има 3-годишно дете във Великобритания, е държана отделно от останалата група моряци, е заявил говорителят на иранското министерство Мохамад Али Хосеини.

“Нова фаза”

“Сега сме в нова фаза на дипломатическа активност”, заяви британският външен министър Маргарет Бекет пред парламента в сряда.

Замразяването на двустранните отношения с Иран означава прекратяване на всички официални посещения между двете страни, спиране на издаване на визи на ирански официални лица, замразяване дейността на търговските месии, както и всякакви междуправителствени отношения по въпроси извън освобождаването на задържания екипаж, е обяснило британското външно министерство пред АП. 

Маргарет Бекет каза, че иранското правителство все още отказва да даде на британските представители информация точно къде са задържани матросите и морските пехотинци. Техеран също така отказва достъп на британския консул до арестуваните.

Иранското посолство в Лондон в сряда излезе с изявление, че 15-те задържани са в добро състояние. На британските дипломати ще бъде разрешено да се видят с моряците веднага след като приключи разследването по случая, се посочва в изявлението на говорителя на иранското външно министерство.

В съобщението на иранското посолство се казва, че двете правителства са в състояние да разрешат проблема чрез тесни контакти и сътрудничество. “Ние вярваме, че това е изцяло технически и правен въпрос и няма отношение към други теми”, се казва в изявлението.

Великобритания засилва международния натиск

След като британското военно министерство оповести доказателства за това, че екипажът не е нарушил иранското морско пространство, премиерът Тони Блеър каза: “Неопровержим факт” е, че задържането на британският екипаж в Персийския залив и “напълно неоснователно”.

Британските моряци и морски пехотинци са били на борда на фрегата “Корнуол” по време на патрул за превенция на контрабандата, обясни министерството на отбраната. Екипажът бе задържан на 23 март от членове на Иранската революционна гвардия, докато е патрулирал в иракски води с мандат на ООН, заяви Тони Блеър пред парламента.

"Няма абсолютно никакво оправдание за задържането им. То е напълно неправилно, недопустимо и незаконно. Надявахме се те да бъдат незабавно освободени, но това не се случи. Дойде моментът да се засили дипломатическият и международен натиск, за да се гарантира, че иранското правителство разбира тоталната си изолация по този въпрос", заяви Блеър пред парламента.

Той каза, че страната е в контакт с всички в Европа, НАТО, ООН и съюзниците в района на Персийския залив, за да генерира натиск спрямо иранското правителство.

Иран настоява, че плавателният съд е бил в ирански води и в събота показа карта с координатите на фрегата, за да докаже правотата си.

Блеър заяви, че тези координати всъщност потвърждават, че британският плавателен съд е бил в иракски води. Тази позиция се подкрепя и от Ирак.

След като това е предадено на Техеран в неделя по дипломатически път, вицеадмирал Чарлз Стайл каза, че в понеделник оттам са представили нови данни за координатите, според които британците са навлезли две морски мили в ирански води.

Тази промяна на координатите трудно може да се оправдае, каза Стайл.

Според изявлението на иранското посолство в сряда британският екипаж е навлязъл половин километър в ирански териториални води.

Дори корабът по някакъв начин да се е отклонил в ирански води, каза Бекет, “съгласно международното право военните кораби имат суверенен имунитет в териториалните води на други държави”.

При тези обстоятелства най-многото, което е трябвало да направят иранските власти, е било да призоват чуждия плавателен съд да напусне незабавно техните териториални води, каза министърът.

В понеделник твърдолинейно настроени кръгове в Иран поискаха правителството да обвини британците в шпионаж и да ги изправи на съд.

Тони Блиър заяви, че британските военнослужещи са постъпили разумно, като не са влезли в бой, след като срещу тях е имало шест ирански военни съда.

"Ако бяха влезли в бой на този етап, несъмнено щеше да има тежки човешки загуби. Мисля, че те са взели правилното решение и са постъпили по най-разумния начин", каза Блеър.

ЕС и САЩ подкрепят Лондон

В сряда германското председателство на ЕС настоя задържаните от Иран британски моряци и морски пехотинци да бъдат освободени. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че арестът и задържането в ирански затвор на 15-те моряци е “неприемливо” и изрази солидарността и подкрепата на

ЕС за Великобритания по случая.

Съединените щати не искат напрежение в отношенията с Иран, макар че подкрепят Великобритания в усилията ѝ за освобождаване на 15-те британски военни, обяви Белият дом.

"Няма ескалация на напрежението от наша страна. Ние стоим зад нашите британски съюзници и зад премиера Тони Блеър, който иска иранците да освободят неговите 15 войници", каза говорителката на Белия дом Дана Перино. Тя уточни, че големите американски военноморски маневри в Персийския залив са отдавна планирани.

 

 

Споделяне

Още от Свят