Лондон запазва твърда позиция за риболова в преговорите с ЕС

Париж: Френските рибари не струват по-малко от британските

Британският министър на околната среда Джордж Юстис

Великобритания стои твърдо на позицията си за риболова в преговорите с ЕС, настоявайки да бъде сложен край на практиките, които британският екоминистър определи като несправедлива система за европейски риболов в британски води, предаде Ройтерс.

Обединеното кралство иска общият допустим улов в британски води да се определя чрез "зонална обвързаност", което ще даде на британците много по-големи риболовни квоти спрямо изчисленията, правени по предложението на ЕС.

Съгласно този принцип ЕС и Великобритания би трябвало да определят какъв процент от договорения общ улов е обвързан със съответните им изключителни икономически зони. След това, съобразно този процент, ще бъдат разпределени и риболовните квоти.

Искаме само всяка година да се водят преговори, основани на науката, както и да се направи стъпка към по-справедлива, по-научна методология на споделяне (на улова - бел. ред.), наречена "зонална обвързаност". Като цяло това означава къде ще се намира рибата, каза британският министър на околната среда Джордж Юстис по Би Би Си.

Според този анализ в момента имаме достъп само до около половината от рибата в собствените си води, което е изключително несправедливо към рибарите ни. През цялото време ясно заявяваме, че това трябва да се промени, добави той.

Времето за сключване на сделка между Лондон и Брюксел изтича, подчерта Юстис.

Това е решаваща седмица, трябва да постигнем пробив, категоричен бе министърът.

Дейвид Фрост (главният преговарящ на Великобритания за Брекзит) ясно показа, че продължаваме преговорите, защото все още мислим, че има вероятност да постигнем споразумение. Докато я има, трябва да продължим с преговорите, допълни Юстис.

Париж: Френските рибари не струват по-малко от британските

Френските рибари не трябва да пострадат в хода на преговорите след Брекзит, заяви днес държавният секретар по европейските въпроси Клеман Бон, цитиран от Франс прес. Той подчерта, че Лондон и Брюксел са твърде далеч от постигане на споразумение.

"Рибарите ни не струват по-малко от техните, а и те нямаха правото да гласуват на референдум", каза Бон пред медиите по време на посещението си в Мадрид.

"Все още сме твърде далеч от споразумение", обясни той. Транзитният период, който позволява да се постигне споразумение за свободна търговия, наближава края си - 31 декември.

Държавният секретар отхвърли идеята една страна (Великобритания - бел.АФП) да очертава линията на преговорите и да обявява кога всичко е приключило.

Не можем да постигнем консенсус, ако няма задоволително споразумение, което да предоставя траен и широк достъп до британските води, добави той, с което потвърди, че риболовът е едно от основните препятствия пред сделката.

Липсата на споразумение или лоша сделка за риболова ще се отрази на цялата политика за риболова в ЕС и ще изложи на риск търпеливо постигнатия баланс, коментира Клеман Бон.

Условията ни са известни, те не са нови. Ще се опитаме добронамерено да постигнем това споразумение, добави той, приканвайки за бързото приключване на преговорите, за да могат компаниите, рибарите и производителите да знаят каква е реалната ситуация на 1 януари.

Имаме няколко дни и още много път да извървим, ако Великобритания смята, че въпросът с времето е в нейна полза, какъвто беше случаят през последните години, това изобщо не е така.

Ако не бъде постигнато споразумение, търговският обмен между ЕС и Великобритания ще се извършва от 1 януари според правилата на Световната търговска организация (СТО), което означава квоти и мита.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?