Лондон затяга борсовите листвания на чужди компании

Лондон затяга борсовите листвания на чужди компании

Великобритания смята да затегне правилата за провеждане на първичните предлагания (IPO) на акциите на чуждестранни компании, пише в петък руското издание “Комерсант”. Намерението на британското Управление за финансово регулиране и надзор (FSA) било мотивирано с това, че сегашните изисквания са доста либерални.

По думите на управляващия директор на FSA Хектор Сентс, в момента се провеждат важни дискусии за същността на финансовия пазар и различни режими за листването на компаниите, чиято дейност подлежи на регулация. Това касае основно чуждестранни компании и според изданието нововъведението ще удари първо руските компании, които в същото време обезпечават основните обороти на Лондонската фондова борса. Близо 70 на сто от оборота на чуждестранните компании се пада на руснаци. Там проведоха своите IPO “Роснефт” и на АФК “Система”. По оценки на експерти за 2007 г.се очаква те да реализират потоци за 30 млрд.долара

Заявлението на FSA идва веднага след изказването на генералния директор на Нюйоркската фондова борса Джон Тайн, който изрази притеснението си от качеството на корпоративното управление, прозрачността на финансите и защитата на правата на миноритарните акционери, които в много руски компании не се зачитат.

Очаква се новите мерки да бъдат публикувани през юни 2007 г., за да може да влязат в сила в края на 2008 г. Според участници на пазара нововъведенията са провокирани от одиторската отчетност на руските компании, но намеренията на британския регулатор са неправомерни.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?