Лондон затяга достъпа до социални жилища заради българите и румънците

Британското правителство готви затягане на правилата за настаняване в социални жилища, за да даде приоритет на местните граждани пред евентуални имигранти от България и Румъния догодина, когато ще отпаднат ограниченията за българи и румънци на трудовия пазар в Европейския съюз. Това съобщи британският вестник "Гардиън", цитиран от БТА.

Министрите обмислят различни видове политика и инструменти, за да се гарантира, че местни хора ще бъдат настанявани приоритетно в социалните жилища. Говорител на премиера Дейвид Камерън каза, че правителството скоро ще публикува предложения за затягане на правилата за социалните облаги и общинските жилища.

Граждани на Румъния и България могат да пътуват свободно в ЕС след присъединяването на двете страни през 2007 г., но ограниченията за тях на трудовия пазар ще отпаднат на 1 януари догодина.

"Приканихме местните власти да дават приоритет на хора от въоръжените сили. Струва ми се много разумно да се гарантира, че ако човек работи в даден район или е тясно свързан с него - например ако е получил образование на дадено място или семейството му е наблизо - да получава приоритет за социално настаняване", заяви държавният министър за общностите и местната власт Ерик Пикълс пред ББС.

Външният министър Уилям Хейг от своя страна заяви, че е "важно да няма безпочвени стимули, които да привличат хора тук".

"В правителството обмисляме какво да направим, за да гарантираме, че има контрол, че има справедливост, както в цяла Европа. И според мен хората очакват да направим точно това", каза Хейг.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят