Лондонските тротоари с две летни за движение - “скоростни“ и за зяпачи

Пръв сред най-големите мегаполиси в света Лондон въвежда тротоари за движение с две скорости по централните търговски улици, съобщи ББС.

Разработената схема предвижда зоната за пешеходците да бъде разделени на две части - зона до витрините и друга, която граничи с пътното платно, уточнява радиото, цитирано от ИТАР-ТАСС и БТА в понеделник.

Тротоарът покрай сградите, предназначен за бавно движение, ще бъде отреден за купувачи, туристи и хора, които обичат да зяпат по витрините. По скоростната пътека пък ще се движат по-енергичните минувачи и хората, които бързат за работа.

Инициатори за въвеждането на двускоростни тротоари са сдруженията на магазините от лондонския център, където се струпват все повече граждани и гости на столицата. По централния търговски булевард Оксфорд стрийт например всеки ден минават по около 100 хиляди души.

Всяка година в центъра на Лондон идват за покупки или в търсене на развлечения към 200 милиона души. Според мениджърите на местните магазини, разделянето на тротоарите ще внесе ред в движението на прочутите лондонски тълпи.

Споделяне

Още от Свят