Лора и Зорка откриха детска читалня в Столичната библиотека

Лора и Зорка откриха детска читалня в Столичната библиотека

Няколкостотин книги, сред които американска детска литература, научно-популярни издания, справочници на „Нешънъл джиографик” с карти, снимки и илюстрации, 6 компютъра има в новия детски кът на Столичната библиотека, открит в понеделник преди обед от първите дами на САЩ Лора Буш и на България Зорка Първанова. Това стана в рамките на така наречената дамска програма, която е част от официалното посещение на президента на САЩ Джордж Буш и на съпругата му Лора в България.

Обзавеждането на кабинета е финансирано от американската програма за микрокредитиране USTOI.

Софийската библиотека ще бъде ценен източник на информация за САЩ, а българските деца ще имат възможност да се докоснат до това, което четат американските им връстници, каза при откриването Лора Буш.

Много от тези книги са ни любими. Ние с президента Буш ги четяхме на нашите деца, когато бяха малки, а нашите родители са ни ги чели в нашето детство, каза тя.

Лора Буш припомни, че този кът е част от двустранния обмен между България и САЩ. В рамките му в американски библиотеки в няколко щата в момента се представят книги за българската история, култура и кухня, обясни първата дама на САЩ. По думите ѝ там се организират дни на България и други мероприятия, които запознават американците с живота на българите.

Лора Буш каза още, че САЩ и България са съюзници и приятели, защото и двете страни целят постигането на свободата към трупането на знания. Повече от 800 милиона души не могат да четат, от които 100 милиона деца, почти две трети – жени. Развити страни като САЩ и България споделят отговорността

да повишават грамотността в развиващите се страни, каза Лора Буш. Тя благодари на страната ни за приноса ѝ към тези международни усилия.

Съпругата на президента Първанов Зорка Първанова каза, че доброто ѝ неколкогодишно познанство с Лора Буш се дължи на общите им интереси към ролята на библиотеките и книгите, проблемите на детското четене и грамотността. И двете сме съпричастни към проекта в Софийската библиотека, но не сме предполагали че ще имаме възможността да прережем заедно лентата на тази нова придобивка, каза Първанова.

Зорка Първанова благодари на Лора Буш за направеното дарение и изрази надежда, че американски библиотеки ще предлагат на читателите си български книги.

По-късно двете първи дами се запознаха с микропроекти, финансирани от американската програма в различни краища на България. Зорка Първанова и Лора Буш получиха подаръци от производители на облекло и ръчно изработени покривки от лен и памук.

Дамската програма продължи с участие на гостенката и домакинята ѝ в кръгла маса за превенцията и контрола над разпространението на СПИН. Форумът бе в Министерството на здравеопазването и в него участваха освен двете първи дами здравният министър Радослав Гайдарски, както и националният координатор по ХИВ/СПИН д-р Тонка Върлева.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?