"Лос Анджелис таймс": Ако Тръмп спечели, е възможен военен преврат

Доналд Тръмп
Вестник "Лос Анджелис таймс" допуска възможността за военен преврат в САЩ, ако Доналд Тръмп стане президент.
 
Американците, които разглеждат неотдавнашния опит за преврат в Турция като екзотична история от чужбина, би трябвало да имат предвид, че възможността за подобна нестабилност не би била немислима в САЩ, ако Тръмп спечели президентските избори.
 
Той е най-отявлено авторитарната фигура, осигурявала си президентската номинация на водеща американска партия. Тръмп изразява подкрепата си за всякакви авторитарни лидери, а ръководителят на кампанията му Пол Манафорт всъщност е работил за един такъв лидер - бившия украински президент Виктор Янукович, изтъква изданието.
 
Опитайте се да си представите ситуация, при която Тръмп разпорежда на американската армия да направи нещо глупаво, незаконно или неразумно. Нещо толкова опасно, че застрашава живота на американците и сигурността на САЩ. В случай че срещне съпротива от висшите военни, той вероятно ще преразгледа решението си и ще отстъпи, но какво ще стане, ако не го направи, пита авторът на статията.
 
В такъв случай военнослужещите, които са се заклели да спазват конституцията и да се съобразяват с гражданската командна верига, ще бъдат принудени да избират дали да се подчиняват на закона или да изпълняват желанията на някой, който открито изразява своето незачитане към него. Те вероятно ще изберат първото, се казва в статията, цитирана от БТА. 
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?