Маргарита Попова:

Лош вкус е да се кръсти акция на името на съдийка

Липсващият указ няма да върне в затвора помилваните от Марин

Лош вкус е да се кръсти акция на името на съдийка

Вицепрезидентът Маргарита Попова коментира в събота пред  Дарик радио, че кръщаването на полицейска операция на името на съдийка е проява на лош вкус. "Не искам отношенията между институциите да бъдат такива, защото ние сме част от европейското пространство и това е недопустимо", коментира  Попова. 

В четвъртък при акция на ГДБОП с многозначително име "Р.А.Л.И.Ц.А" бе арестуван Валентин Янев – Вальо Бореца. От вътрешното министерство уточниха, че смисълът на сложната полицейска абревиатура е следния: Р - рекет, А - алчност, Л - лицемерие, И - изнудване, Ц - цинизъм и А – анархия.  Операцията е била кръстена на съдия Ралица Манолова, която е определила мярката за неотклонение, с която Вальо Бореца от миналата година е под домашен арест по друго дело.

Попова  заяви, че размяната на реплики между съдия Мирослава Тодорова и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, "в момент, в който и в България присъстват колеги от Европа и наблюдават състоянието на съдебната система, би могла да ни изиграе много лоша шега".  ”Съдия Тодорова каза, че обмисля вариант да отиде в съда. Представяте ли си как изглежда един такъв диалог. Според мен това е недопустим диалог и изпълнителната власт не може и не трябва по този начин да общува със съдебната система. Правната култура е много важна”, каза Попова.

Тя съобщи, че окончателн е станало ясно, че няма указ, с който президента Георги Първанов да упълномощава вицепрезидента Ангел Марин, но това не било технически пропуск.

”Първанов и Марин са били посъветвани така от юристи. Аз не споделям това становище. Вторият мандат на президента и вицепрезидента няма как да бъде тълкуван като продължение на първия мандат. Цялата процедура минава така, както минава и при първи мандат. Според мен е трябвало задължително да бъде издаден указ за делегиране на правомощия. Но няма връщане назад сега, тези помилвания са консумирани, простено е наказанието, няма как да върнем в затвора тези хора”, посочи Попова.

”Не бива и да се води дебат, защото той създава излишен хаос, няма как да се върнат тези неща обратно. Не би било излишно, който проявява интерес по Конституция, ако реши, че са били направени нарушения, да се обърне към Конституционния съд. Дори и КС да се произнесе по това, то ще действа само занапред”, обясни Попова.

На въпрос бизнес ли е помилването, тя отговори, че има основание за намеци за корупция. ”Защото хората не знаят какво точно представлява помилването и как е правено, затова прозрачността ще даде възможност за по-малко такива намеци”, отбеляза тя.

”Комисията, която е била оторизирана да се занимава с досиетата за помилвания, не е имала щатен представител в президентската институция, той не е бил назначен в президентската институция, той е външен човек. Според мен трябва да има постоянна структура”, заяви Попова.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?