Лоша хигиена и нeдохранени деца в дома за деца в Плевен

Лоши хигиенни условия и нарушения в складовата и счетоводна отчетност бяха открити при внезапна проверка в Дома за медико-социални грижи в Плевен. Проверката е втора в дома за последните десет дни, а поводът са постъпили сигнали от неправителствени организации. На проверката присъства здравният министър Десислава Атанасова.

 

“Недопустимо е да виждаме дете на 16 години с тегло под 10 килограма и обяснението за това не могат да бъдат единствено аномалиите в неговото развитие”, заяви тя. Храната в дома представлявала “смес от различни ястия, смлени и сервирани в пластмасови шишета“.

 

Ръководството на дома в Плевен не се съгласи с отправените обвинения, че децата са недохранени и хигиената не отговаря на нормите. Главният лекар на социалната институция обясни, че заболяванията на 16-годишните деца са причина за малкото им килограми. Храната действително представлявала каша, но тя се смесвала по определен начин, така че да се приема по-лесно.

 

Според здравния министър в стаите се е носела остра миризма на урина, а пералното помещение е било препълнено с мръсно бельо.

 

По отношение на бельото на децата, повечето от които са на възраст от 0 до 3 години, ръководството коментира, че на дете се полагат по 3 памперса на денонощие и няма начин да се осигурят повече.

 

Изненадващата проверка откри и административни нередности, по-специално в счетоводната и складова отчетност на дома. Един от примерите е за получено дарение от анонимен подател с неизвестно съдържание, за което никой не си е направил труда да извърши необходимия санитарен контрол.

 

Атанасова се закани, че след приключването на проверката ще бъдат наложени строги дисциплинарни санкции. Тя допълни, че са в ход пилотни проекти за деинституционализация на децата от такива домове в страната, в това число и от дома в Плевен.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?