Лоша изборна вечер за Доналд Тръмп: Бил де Блазио спечели втори мандат като кмет на Ню Йорк

Демократите спечелиха и във Вирджиния и Ню Джърси

Бил де Блазио
Републиканската партия на президента на САЩ Доналд Тръмп претърпя няколко поражения в местните избори, добили вид на референдум против милиардера, който отбелязва днес първата годишнина от избирането му на висшия пост.
 
Нюйоркският кмет демократът Бил де Блазио спечели втори мандат с 66 процента от гласовете на проведените във вторник избори.
 
При преброени 93 процента от гласовете основната му съперничка, републиканката Никол Малиотакис, получи едва 28 процента, показват неофициалните резултати от избирателната комисия на града, цитирани от ДПА.
 
Пред привърженици, които празнуваха победата му на парти в музея Бруклин снощи, кметът се зарече да направи Ню Йорк "най-справедливия град" в Америка, обещавайки да увеличи инвестициите в детски ясли и достъпни жилища, да оборудва с камери всички полицаи и да се пребори за повече пари за подобряване на метрото. 
 
"Видяхте някои важни промени през последните четири години, но още нищо не сте видели", написа кметът в Туитър, празнувайки преизбирането си. 
 
По думите му вотът в Ню Йорк - една от няколкото изборни победи за Демократическата партия на местните избори в цялата страна, е изпратил послание към Белия дом.
 
"Не можеш да посягаш на ценностите на Ню Йорк и да побеждаваш, г-н президент. Ако се обърнеш срещу ценностите на своя роден град, твоят роден град ще отвърне на удара", каза Де Блазио, обръщайки се към родения в Ню Йорк Доналд Тръмп.
 
Демократите побеждават във Вирджиния и Ню Джърси
 
Кандидатите демократи за губернатори на Вирджиния и Ню Джърси надвиха и в двата щата републиканските претенденти, които макар да не афишираха близост до Доналд Тръмп, бяха възприели неговия речник и идеи, свързвайки например нелегалната имиграция с престъпността, отбелязва Франс прес. 
 
В Мейн избирателите одобриха с референдум разширяването на държавната програма за здравно осигуряване на най-бедните. Така бе утвърдена частично реформата на Барак Обама. 
 
Тези гласувания естествено бяха повлияни и от местни съображения. Близо половината избиратели във Вирджиния заявиха при екзитполове, че личността на ръководителя не е била решаваща за тях. Вирджиния предпочита демократите от години насам. А в Ню Джърси непопулярността на досегашния губернатор републиканец Крис Кристи се отрази зле на републиканската кандидатка, дотогава вицегубернатор. 
 
Демократите обаче могат да се поздравят, че са успели да мобилизират сериозни сили. 
 
Гласоподавателите от Вирджиния, наричащи се"прогресисти", стигнаха 28 процента от общия брой срещу 20 на сто преди четири години. Делът на консервативния вот намаля. 
Това са окуражаващи знаци за онези, които се готвят за реванш през 2018 г., когато ще има междинни избори за Конгрес.
 
"Избирателите отхвърлиха дневния ред на Тръмп и Пенс - радостно констатира председателят на Демократическата партия Том Перес. - Успехите от тази вечер са само началото."
 
"Тази вечер Ню Джърси изпрати недвусмислено послание до цялата страна: ние заслужаваме повече", заяви Фил Мърфи, победителят в Ню Джърси, и подчерта, че става дума за първите големи избори след победата на Доналд Тръмп.
 
Приемникът на Барак Обама заяви от Южна Корея, където е на посещение, че победеният във Вирджиния Ед Гилеспи е трябвало ясно да поведе кампания като близък негов съюзник, а не изпълнена с двусмислие.
 
"Ед Гилеспи работи здраво, но не се присъедини изцяло към мен, нито към моите идеи", написа държавният лидер в Туитър.
 
Тръмп чества първа годишнина на поста
 
Кампанията във Вирджиния се разгорещи, след като републикански позиви обвиниха кандидата на демократите, лекаря Ралф Нортъм, че с позицията си за нелегалната имиграция подпомага бандата Ем Ес-13. Друга предизборна тема бе съдбата на статуите, издигнати в прослава на героите южняци от гражданската война в САЩ.
 
В крайна сметка Ралф Нортъм лесно спечели с 53.9 на сто от гласовете срещу 45 на сто за Ед Гилеспи. Социолозите бяха предвидили тази победа, но не и с толкова голяма преднина.
Резултатът от вторник изправя пред дилема бъдещите кандидати на републиканците: да се разграничат ли от Доналд Тръмп с риск от разрив с електоралната си база или да подкрепят програмата му, при все че може да изгубят гласове в центъра? 
 
"Тръмп заема толкова голямо пространство в американската политика, че за републиканците е трудно да се дистанцират от него", посочи пред АФП Майкъл Макдоналд, преподавател по политология в университета във Флорида.
 
Следващото изборно изпитание предстои на 12 декември в Алабама, където ще избират сенатор и републиканецът е фаворит. После - през 2018 г., идва сезонът на първичните избори, предшестващи националните избори за Конгрес, насрочени година след това.
Далеч от Вашингтон американският президент, започнал обиколка в Азия, "отпразнува" в сряда сутринта годишнина от своята победа срещу Хилари Клинтън с реч, произнесена пред южнокорейското Национално събрание.
 
"САЩ изживяват нещо като чудо", заяви той, като спомена рекордните нива на борсата, спада на безработицата и борбата с организацията "Ислямска държава".
 
Това изявление обобщава цялата политическа стратегия на милиардера, който вижда в доброто икономическо здраве на страната сигурен щит срещу бъдещи изборни несгоди. "С рекордните икономически показатели ще продължим да печелим, още повече отпреди!", увери той в Туитър, игнорирайки лошите новини от вторник.
Споделяне

Още от Свят