Лоши проекти бавят строежите на пречиствателни станции

Има сериозно изоставане в изграждането на пречиствателни станции за отпадни води в селищата с над 10 хиляди души у нас. Причината е в зле подготвяните досега проекти за финансиране на съоръженията от европейските фондове, обясни министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя откри в четвъртък нова канално-помпена станция в бургаския квартал “Долно Езерово“, чието изграждане бе финансирано с 5.5 млн. лв. от Оперативната програма “Околна среда“.

Караджова обаче коментира, че в последно време се се наблюдава раздвижване от страна на общините в подготовката на екопроекти за финансиране от ЕС и се надява отсега нататък да има по-добра усвояемост на евросредствата за водна инфраструктура.

Предстои в страната да бъдат изградени поне още 50-60 пречиствателни станции до 2014 г., за да изпълни страната си ангажиментите към Европейския съюз във водния сектор.

По оперативна програма "Околна среда" в момента са подадени проекти за над 350 милиона лева, които чакат оценка и одобрение. До средата на годината се очаква инвестиционните намерения на общините в областта на водната инфраструктура да достигнат 900 млн. лв.

Въпреки че сега сме някъде на около 8% усвояемост, до края на периода (края на 2013 г. - бел.ред.) сме си поставили амбициозната задача да се стигне към 90 процента, каза още караджова.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?