Лоши условия и дисциплина в социален дом шокираха ресорния министър

Социалният министър Тотю Младенов остана шокиран при посещението си в социален дом в Горна Оряховица в петък. При изненадващата инспекция в Социалното учебно-професионално заведение "Елена Грънчарова" министърът се натъкнал на лоша материална база и липса на контрол над възпитаниците.

"Шокиран съм от видяното!", заяви Младенов. Той обясни, че по време на инспекцията част от децата били на улицата, други на двора, а само някои от тях си подготвяли уроците.

"Помещенията са в лошо състояние, а възпитаниците се оплакват от лошо отношение на персонала, от недостатъчната храна и облекла", каза Младенов.

Затова министърът е разпоредил на инспектората на Агенцията за социално подпомагане да извърши в кратки срокове пълна проверка как се усвояват средствата, които целогодишно се осигуряват от държавата за това социално заведение.

По данни на общинската администрация в социалното заведение са настанени 67 младежи и девойки, мъже и жени на възраст от 16 до 35 г. с различна степен на физически и интелектуални увреждания, за които се провеждат курсове за придобиване на знания и умения по шест професии.

Средствата за издръжка на заведението се осигуряват от бюджета на социалното министерство чрез община Горна Оряховица.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?