Лоши условия и дисциплина в социален дом шокираха ресорния министър

Социалният министър Тотю Младенов остана шокиран при посещението си в социален дом в Горна Оряховица в петък. При изненадващата инспекция в Социалното учебно-професионално заведение "Елена Грънчарова" министърът се натъкнал на лоша материална база и липса на контрол над възпитаниците.

"Шокиран съм от видяното!", заяви Младенов. Той обясни, че по време на инспекцията част от децата били на улицата, други на двора, а само някои от тях си подготвяли уроците.

"Помещенията са в лошо състояние, а възпитаниците се оплакват от лошо отношение на персонала, от недостатъчната храна и облекла", каза Младенов.

Затова министърът е разпоредил на инспектората на Агенцията за социално подпомагане да извърши в кратки срокове пълна проверка как се усвояват средствата, които целогодишно се осигуряват от държавата за това социално заведение.

По данни на общинската администрация в социалното заведение са настанени 67 младежи и девойки, мъже и жени на възраст от 16 до 35 г. с различна степен на физически и интелектуални увреждания, за които се провеждат курсове за придобиване на знания и умения по шест професии.

Средствата за издръжка на заведението се осигуряват от бюджета на социалното министерство чрез община Горна Оряховица.

Споделяне

Още от България

Трябва ли да се отворят ресторантите?