Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Лошите страни на проекта за златодобив в Крумовград

46 коментара
Лошите страни на проекта за златодобив в Крумовград
През 2008 година се запознахме с Ирена Стамболиева, мениджър по околна среда в екипа на “Дънди Прешъс Металс“. Бяха чакали вече около 3 години за решение по Доклада по Оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) за проекта за добив на златосъдържащи руди край Крумовград, но такова все още нямаше. Наскоро беше влязло в сила и законодателството за НАТУРА 2000, и проектът за златодобив, случайно или не, се беше оказал в защитена зона. Това означаваше, че трябваше да правят и Оценка за съвместимост, а тогава опитът с такива беше нулев. Ирена смяташе, че това окончателно ще убие проекта и не беше далеч от истината… докато не опитахме по нов за България начин.

Разучихме проекта – оказа се много по-добър и чист от имиджа си – и решихме, че можем да предложим изход от ситуацията, който да покаже желанието на инвеститора да работи устойчиво и прозрачно. Идеята беше да съберем екип от хора, които имат отлична репутация сред природозащитните НПО и да им дадем свободата да подобрят проекта, чрез работата си по него. След като се отърси от първоначалния шок, Ирена реши, че поне в нормалните страни това е добър подход и ни даде зелена светлина.

После удивихме и експертите, към които се обърнахме с молба да направят Оценката за съвместимост – “Вие знаете ли кой съм аз? Никога няма да напиша положителна оценка на този проект!“ – това беше стандартната реакция. След дълги уверения, че знаем в какво се хвърляме, събрахме екип от хора, в чийто професионализъм и честност никой член на Коалиция “За да остане природа в България“ не се съмнява.

Започнахме с първите срещи и посещения на място и малко по малко двата екипа се опознаха и заработиха. Натура експертите даваха аргументирани предложения: “Може ли това хвостохранилище да се премести километър по-нагоре, че ми залива важно местообитание на костенурките?“ И страшно се изненадваха на готовността на “Дънди“ да погледне сериозно на препоръките им и да се съобрази с тях, натоварвайки бюджета на инвестицията.

В резултат на това взаимодействие, проектът се оказа върху площ от 85 вместо 200 хектара; с флотация вместо цианидно излужване. Класическото хвостохранилище, което макар и рискът му от аварии да бе минимален, бе различен от нулата, бе заменено с твърд, химически незамърсен отпадък от преработката на рудата. Стигна се и до 98% ползване на водите в оборот и практически никакво заустване на замърсени отпадъчни води. Направени бяха и много други промени, които правят проекта “Крумовград“ достоен за надпис “Образцова мина“.

В друга страна всичко това би влязло в учебниците по устойчиво развитие и страшно би улеснило приемането на проекта от страна на властите, местното население и природозащитните организации.

В България обаче положението не е точно такова. Освен че си нямаме такива учебници, при нас важат няколко неизменни аксиоми, в които прохождащото ни гражданско общество сляпо вярва:

- Инвеститорът е чужд, значи е дошъл да ни граби (дори ние да спечелим нещо, той ще вземе много повече);

- Правителството ги подкрепя, значи има корупция (само мафията получава такава подкрепа; а защо предходното правителство и общината са против, е въпрос с понижена трудност);

- Казват, че ще стане по-добре, значи лъжат (ние си знаем, че тук става само по-зле);

- Ще има високоплатена работа, значи ще е само за избрани хора (а аз нямам връзки).

Горните мнения се комбинират с аксиомите на рудодобива, които са отпечатък на историческото развитие на миннодобивната индустрия, което обаче не ги прави вечно меродавни:

- Ще има добив на руда, значи ще има огромно замърсяване с тежки метали (нищо, че в конкретния случай тя не съдържа такива);

- Ще има добив на руда, значи всичко накрая ще бъде зарязано, като останат огромни кратери и табани, по които ще се стичат отровни потоци (нищо, че рекултивацията е планирана в ОВОС-а, а и инвеститорът ще внесе многомилионен фонд като застраховка – но пък последното вероятно е измама);

- Ще има работа и пари за десетина години, а после пак няма да има (освен ако не вземем да помислим как междувременно да създадем и други производства, но това е малко по-сложна работа).

Днес проектът отново е обект на обществено обсъждане ( на 11 юли в с. Дъждовник, на 14-ти в Звънарка, на 18-ти – в с.Скалак и на 22-ри в самия Крумовград – бел. ред.)

И пак като през 2005 година, започват да вървят слухове, да се организират демонстрации и срещи, да се пишат статии по медии и блогове с катастрофични сценарии, надминаващи Байа Маре и Чернобил. И никой не се интересува от това, което показва и доказва инвеститорът. В същото време плачем, че в България никой бизнес не бил прозрачен и не давал информация за себе си. От 2005 година до днес “Дънди“ поддържа информационен център в Крумовград и се опитва да комуникира с хората, но малко са тези, които искат да чуят истината за проекта. А той означава само едно – промяна на статуквото в района. Промяната се състои в следните основни неща:

- Ще се появи доста голяма средна класа, която не може лесно да се контролира и плаши – лошо за тези, които днес го правят;

- Ще вземат в градчето да се върнат доста от образованите хора, които досега неизменно са го напускали – двойно по-лошо за горните;

- Ще се появи голям работодател, който предлага несравнимо високо възнаграждение за качествени хора – лошо за настоящите големи работодатели;

- Ще се окаже, че някои хора дълго време съзнателно са преувеличавали, да не ползвам друга дума, за апокалиптичните екологични последствия от проекта – лошо за тях, защото петнят репутацията на цялата природозащитна общност;

- Ще има нужда хората да се преквалифицират – лошо за всички, които хич не им се занимава с учене;

- Ще трябва хората да започнат да мислят какво ще правят със спечелените пари, както и с фондовете на Дънди за развитие на алтернативни бизнеси, за да има работа и след затварянето на мината – лошо за всички, за които мисленето за бъдещето и предприемачеството са непознати качества.

Оказва се, че май твърде много хора имат какво да губят, ако проектът се реализира.

Лош проект!

* Авторът за себе си: “Завършил управление на околната среда и природните ресурси, управител е на denkstatt България, фирмата-консултант на “Дънди Прешъс Металс“ по устойчиво развитие и познава отлично както проекта, така и екипа на инвеститора – значи е предубеден и думата му нищо не струва!

Взел е пари, за да прави това, в което вярва и разбира, а на всичкото отгоре има и безочието да го защитава публично – значи е купен! Лош автор!

Авторът по никакъв начин не защитава тезата, че златото е нужно за устойчивото развитие на човечеството, а че докато го ценим толкова (над 1500 $/унция) добивът е неизбежен и трябва пълноценно да се използва за развитие на районите със залежи – защото устойчиво развитие е възможно само там, където изобщо има някакво развитие“.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

46 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. СССРейчо
  #46
 2. Mechkata
  #45
 3. Боби
  #44
 4. Очевидец
  #43
 5. Очевидец
  #42
 6. Мария
  #41
 7. Недялко
  #40
 8. Кибик
  #39
 9. друг очевидец
  #38
 10. неутрален
  #37

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.