Лошо съхранявани радиоактивни отпадъци са открити в пловдивски завод

Лошо съхранявани радиоактивни отпадъци са открити в мебелния завод "Напредък" в Пловдив. Случаят се разследва от Националната следствена служба, съобщи Дарик радио.

На 3 ноември пловдивската окръжна прокуратура е образувала предварително производство за престъпление, свързано с нарушаване на правилата за ядрена и радиационна безопасност, след като експерти са изказали съмнение, че опасни за човешкото здраве радиоактивни отпадъци се съхраняват в мебелния завод "Напредък". Зам.окръжният прокурор Михаела Буюклиева уточни, че делото се разследва от Националната следствена служба.

От 2001 г. мебелният завод е собственост на гръцката фирма И Ем Ес Хелпъс. Радиоактивен високотоксичен отпадък плутоний 239 е съхраняван на територията на предприятието в продължение на две години. Неутрализаторите, които трябва да го обезопасяват, са с изтекъл срок на годност.

Инспектори от Агенцията за ядрено регулиране са извършили проверка преди около 3 месеца, след която са връчили предписание за демонтиране и погребване на отпадъците. При последваща проверка е установено, че същите са само демонтирани, но не и погребани.

В момента юридическия отдел към агенцията изготвя наказателно постановление, съобщи още Дарик.

Още от България