Лошо време прекрати акцията по сваляне на тялото на загиналия в Стара планина турист

Лошо време прекрати акцията по сваляне на тялото на загиналия в Стара планина турист

Силен вятър и гъста мъгла прекрати операцията в подножието на старопланинския връх Жълтец, с която спасители планираха да приберат тялото на загиналия в събота турист.

От рано тази сутрин 12 планински спасители се опитваха да достигнат до загиналия, но бяха затруднени от гъстата мъгла и ураганния вятър.

Според директора на Планинската спасителна служба към Българския червен кръст Емил Нешев не е имало възможност човекът да бъде спасен, защото е загинал още по време на падането от нараняванията си.

Ако имахме хеликоптер, спасителните операции в Стара планина щяха да завършат за час и половина, каза Нешев пред бТВ. 

"Изключително болезнена е темата за липсата на хеликоптер за ПСС. (…) Не знам как са се чувствали пострадалите през това време, докато ги обработим, докато ги свалим долу до линейките. Да не говорим за рисковете, в които поставяме спасителите. Смятам, че отговорните лица и институции трябва да вземат мерки в крайна сметка. Това е поредният случай, в който липсата на хеликоптери се отразява до такава степен на нашата работа", добави шефът на спасителната служба.

"Чувам, че първият хеликоптер ще го имаме през 2023 г. А дотогава? Колко души трябва умрат?", попита директорът на Планинската спасителна служба и отбеляза, че всеки път темата за спасителните хеликоптери се повдига след инцидент в планината, но няколко дни след това отново се забравя.

В събота в Стара планина имаше няколко инцидента с туристи, от тях трима пострадаха тежко. Те бяха отведени в болница снощи към 22 ч. от планинските спасители от службите в Троян, Ловеч и Карлово. В района са станали общо пет инцидента, съобщи завеждащият Планинската спасителна служба в Троян Христо Сливков пред БНР.

"Пострадали са четири човека. Един сме транспортирали по-рано. Всичките са паднали - подхлъзване вследствие на подценяване на зимната планина, защото долу е лято, а пък горе си е зима. Снегът е малко, обаче е твърд и иска специализирана екипировка", посочи той.

При единия от инцидентите, при преход от връх Ботев до хижа Добрила в района на връх Жълтец, туристът се е подхлъзнал и е паднал на 300 метра по склона. Инцидентът завършил с фатален край.

Друга група туристи е пострадала в района северно от връх Ботев. След неколкочасова спасителна операция, към 22 ч. снощи, те бяха свалени от планината и откарани с множество травми, но без опасност за живота в ловешката болница. Трима от тях са пострадали тежко.

От Планинската спасителна служба в Троян предупреждават туристите да бъдат внимателни при преходите си в планината, да се съобразяват с метеорологичните условия и собствените си сили и да бъдат там с необходимата специализирана екипировка, защото именно липсата ѝ е довела до тези инциденти.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?