Лошото поддържане на язовирите причинило трагедията в Цар Калоян

Лошото поддържане на язовирите причинило трагедията в Цар Калоян

Трагедията в Цар Калоян е предизвикана от лошо поддържани язовири, твърдят експерти. Причините за наводненията на 6 август, които взеха осем жертви и разрушиха десетки домове, са обилните валежи, неблагоприятно съчетани с лошо поддържани диги на два от язовирите. В тях е имало големи водни количества, което е в противоречие с предназначението им за спиране на наводненията  Това е заключение от проверка на експерти от Българската асоциация по мелиорации (БАМ), съобщено от тях във вторник на пресконференция в Русе, предаде БТА.

Председателят на БАМ проф. Руслан Кенаров отправи препоръка до правителството за създаване на нова хидрометрична мрежа в България, при която повече никой няма да има възможност да злоупотребява с данните.

Като пример за калпавото състояние на язовирните диги експертите посочиха, че при язовир Езерче-1 преди години дигата е била разрушена и после възстановена без да се спазват техническите изисквания. Там преливникът е бил повреден и не е можел да изпълни предназначението си.

Двата водоема Езерче-1 и Езерче-2 е трябвало да бъдат празни, за да поемат приливните вълни и да бъде предотвратено наводнението. В действителност те са били пълни с вода рибарници, чието разрушаване при пробива на дигите е вдигнало значително равнището на прииждащата вода в града, посочи председателят на експертния съвет Маргарита Стефанова. Тя смята, че при концесионирането недопустимо е сменено предназначението на язовирите без проектиране.

Експертите настояват за единно държавно управление на водите и за създаване на Министерство на водите. Сегашното подчинение на водните ресурси едновременно на няколко министерства - на енергетиката, околната среда, борбата срещу бедствията и други, е недопустимо, тъй като води до безотговорност и липса на перспектива за развитие, каза  проф. Руслан Кенаров. Неговото мнение е, че е необходимо възстановяване на техническия архив за водните съоръжения, незабавна паспортизация на всички язовири и да се прекратят концесиите, които водят до смяна на предназначението на язовирите. 

В понеделник бе отменено бедственото положение в Цар Калоян – най-силно пострадалата при наводненията община. Преди десетина дни прокуратурата в Разград образува девет дознания във връзка причините за трагедията. Градският прокурор Огнян Дамянов тогава съобщи, че ще бъде назначена експертиза на национално ниво, с участието на няколко учреждения, която да установи причините за образуването на толкова голяма приливна вълна.

По-рано вицепремиерът и министър на държавната политика при бедствия и аварии Емел Етем (ДПС) заяви, че държавата си е свършила работата и единствено природата е виновна за бедствените наводнения.

Споделяне

Още по темата

Още от България