Лошото правосъдие спира инвестициите

Вицепремиерът Томислав Дончев обяви пред американския бизнес, че правителството се бори за истинска конкуренция в икономиката.

Проблемите в съдебната система гонят чуждите инвеститори от България и по този начин пречат на икономическия растеж. Около това становище се обединиха чужди предприемачи по време на традиционната среща на правителството с бизнеса, организирана от Американската търговска камара в петък.

"Чуждите инвеститори бягат от България, защото нямат доверие в съдебната система", коментира Алекс Нестор, член на борда на директорите на камарата. По думите на американските бизнесмени ниските данъци и евтината работна ръка не са достатъчни, за да се прави бизнес в България. Страната не може да разчита на големи инвестиции, докато у нас липсва правна сигурност.

Преди няколко месеца Американската търговска камара и други чужди бизнес организации поискаха по-бърза и решителна реформа в съдебната система.

В отговор правосъдният министър Екатерина Захариева заяви в петък, че за да се реформира, съдебната система трябва да се самоизчисти и да си помогне сама. "За съжаление през годините всякакви несполучливи опити за реформирането на системата са довели дотам, че много малка част от магистратите имат самочувствието и са свели по някакъв начин работата в системата до леко чиновнически манталитет, което е недопустимо за един магистрат", посочи Захариева. По думите ѝ не може един съдия за три години да не е внесъл нито едно дело и в същото време Висшият съдебен съвет да няма механизъм, чрез който този магистрат да понесе отговорност.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък се зарече правителството да не пести сили за гарантирането на истинска конкуренция в икономиката. Енергийният министър Теменужка Петкова се похвали пред американския бизнес, че за една година правителството е успяло да стабилизира финансово енергийния сектор. "Към настоящия момент НЕК, която години наред реализираше отрицателен финансов резултат, сега за първи път реализира положителен", каза Петкова. Тя припомни, че дефицитът на компанията е свит до 360 млн. лв.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?