Лошото време продължава да причинява хаос в Европа

Най-тежко остава положението в Сърбия, Словения, Швейцария и Италия

Наводнения в Италия. Снимка: БГНЕС

Силни бури, снеговалежи, пролични дъждове и наводнения продължават да парализират почти цяла Европа. Ураганните ветрове стигнаха и до Испания и Португалия.

Бурята предизвика вълни до 10 метра, които нанесоха сериозни щети по португалското крайбрежие. Улиците на крайбрежния град Сан Себастиан са под метър и половина вода. Вследствие на лошото време португалските власти затвориха шест пристанища. В цялата страна е обявен оранжев код на тревога.

Най-сериозно остава положението в Италия, Сърбия, Словения, Австрия и Швейцария. Два жени и 7-годишно дете загинаха, след като бяха отнесени заедно с колата си от придошлите води на Апенините. Няколкостотин души бяха евакуирани заради свлачище в Бергамо. Училищата в столицата Рим пък остават затворени в понеделник и вторник.

Алпите и Западните Балкани пък продължават да са сковани от студ. Властите в Сърбия едва смогват да се справят с последствията от виелицата, която блокира по пътищата към Унгария и десетки българи. Миналата нощ те бяха приютени от местни семейства, съобщава бТВ.

В Австрия лавина отне живота на един човек. Армията беше повикана на помощ, след като необичайно силен снеговалеж затрупа няколко селища в Каринтия. Над 7 000 домакинства останаха без ток.

Споделяне

Още от Европа