Лошото време в България продължава и в четвъртък

Бедствено положение в три села край Ивайловград

Сн. Община Ивайловград

Лошото време, обхванало България, ще продължи и в четвъртък. Обявен е и оранжев код за опасни валежи в цялата страна с изключение на област Видин където предупреждението е от по-ниската степен.

Очакват се валежи между 30 и 50 литра на кв. метра за денонощието. В отделни райони може да падне и повече дъжд. На места ще се развият и гръмотевични бури.

Температурите остават ниски - максималните ще са около 20 градуса. Очаква се преваляванията да продължат и в петък, а времето да се подобри през уикенда.

През изминалата нощ в Хасковска област са паднали средно 75 литра на кв. метър дъжд, значителни са били количествата и в Кърджалийска област.

Проблеми

За три села в община Ивайловград беше обявено бедствено положение заради силните дъждове в района. Заповедта за това е издадена от кмета на Ивайловград Диана Овчарова. Извънредната ситуация важи за селата Ленско, Соколенци и Меден бук.

Село Ленско е било залято от близко дере. Водата в него се вдигнала до 2 метра височина. Според заповедта на кмета в следствие на наводнението има щети в селото, както и по пътната настилка, водеща до него. Отнесени били части от пътното платно, образували са се дупки от по 220 - 250 кв. м. Нарушено е водоподаването и електрозахранването.
Екипи на пожарната са спасявали през нощта бедстващи хора.

В другите две населени места не е имало подобни проблеми. Щетите са основно по пътните настилки, част от тях са отнесени, пътищата са затрупани с кал и са непроходими. Наредено е платната да бъдат разчистени, а обстановката да се следи постоянно.

Обявяването на бедственото положение дава възможност на общината да поиска пари за оправяне на пътищата със средства от държавния бюджет през междуведомствената комисия за бедствията. По нейно предложение на заседанието си в сряда правителството разреши отпускането на 21 млн. лева от бюджета за неотложни и непредвидени разходи заради бедствия.

Хората, чието имущество е засегнато от пороите, пък могат да получат еднократна социална помощ.

Споделяне

Още по темата

Още от България