Лошото време в Европа взе жертви и блокира десетки области

Лошото време в Европа взе жертви и блокира десетки области

Лошото време в Европа взе жертви и предизвика проблеми с трафика, като цели области останаха блокирани.

Двама души загинаха, а най-малко един е пострадал заради силните снеговалежи и лавините в Южна Австрия. Парализирано е движението по железопътните линии във федералната провинция Каринтия, разположена по границата със Словения и Италия.

До 120 сантиметра нов сняг беше измерен в някои райони на Каринтия в петък. Властите във федералната провинция Тирол и областта Лиенц препоръчаха на гражданите да си останат у дома.

Метеоролозите прогнозират, че в неделя вечерта в Южен Тирол ще натрупа още един метър нов сняг, а в Лиенц- до половин метър.

Няколко лавини затвориха редица пътища, като някои райони останаха отрязани от външния свят.

В Източен Тирол няколко долини станаха недостъпни заради лавините.

В петък сутринта 53-годишен шофьор на машина за почистване на снега беше убит от лавина в селището Инерфилгратен в Източен Тирол. В Турн, окръг Лиенц, е загинал още един човек- местен жител на 39 години.

Сняг и силен вятър създадоха истински зимен хаос в Сърбия. Обстановката е крайно усложнена поради силен снеговалеж и силен вятър, причиняващ снегонавявания. В някои участъци пътищата са непроходими, силно затруднено е движението по магистралата Белград – Будапеща, в резултат на което са се образували колони от автомобили. ГКПП Хоргош на сръбско-унгарската граница е затворен.

Силен циклон, придружен от проливни валежи и силни ветрове, удари централните и северните райони на Италия.

Най-силна е бурята в областите Лацио и Тоскана. Там частично е нарушен железопътният трафик и пътните връзки, а в някои градове са затворени училищата и държавните сгради.

Освен това, властите в тези области се опасяват от прииждане на вода от поречието на реките Тибър и Арно.

В Рим проливните дъждове, които започнаха в петък вечерта, предизвикаха наводнения по редица важни пътни артерии на града, което доведе до сериозни нарушения в трафика.

Стотици хора бяха принудени да се евакуират от домовете си в италианския град Пиза, тъй като река Арно заплашваше да излезе от коритото си.

Лошото време се стовари и в редица северни райони на страната като Ломбардия, Венето, Емилия-Романя.

В някои алпийски области на Италия властите предупредиха за опасност от лавини.

Очаква се откритото море да причини наводнения по Атлантическото крайбрежие на Франция.

Френският департамент Финистер в западната част на страната е в червена степен на тревога. Метеоролозите предупредиха за големи вълни и големи наводнения. Десет други департамента във Франция също са в готовност заради покачващото се ниво на водата.

Споделяне

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?