Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Лотарията на Божков е обявена във фалит

Запорът върху Телефонната палата остава

2 коментара
Снимка: Архив

Основната фирма, през която оперираше закритата преди година "Национална лотария" на бизнесмена Васил Божков – "Ню Геймс" АД, е обявена в несъстоятелност с решение на Софийския градски съд от 6 януари тази година. Това става ясно от съобщение в Търговския регистър.

Съдът приема, че началната дата на неплатежоспособността на дружеството е 27 февруари 2020 г.

Съдът налага обща възбрана и запор върху цялото имущество на длъжника, независимо от досега наложените запори от НАП, някои от които вече паднаха в други производства. С решението се продължава възбраната върху Телефонната палата, за която Божков се оплака миналата година, че е запорирана заради евентуални бъдещи приходи от несъществуващ музей. Бизнесменът, който се намира в Дубай заради редица предявени към него обвинения от прокуратурата, купи сградата от БТК през 2017 г. за 33.9 млн. лв. и имаше намерение да я превърне в музей.

Към делото са привлечени общо 9 фирми - контрагенти и физически лица с печалби от по няколко милиона лева. Вещото лице е установило, че общата сума на разсрочените печалби към 31 август 2020 г. е в размер на 30 976 000 лв. Провизиите за определените парични печалби са (-) 17 756 544 лв., а задължението за изплащане на парични печалби е 16 250 195 лв.

Имуществото на "Ню Геймс" АД по баланс към 31 август 2020 г. е в размер на 50 млн. лв.

Съдът смята за безспорно установена неплатежоспособността на дружеството. В мотивите съдът коментира тежките последици от внезапното законодателно решение за въвеждането на държавен монопол върху лотариите миналата година.

"Като съд по несъстоятелността обаче, който се сблъсква с търговско-правните, гражданско-правните и социални последици, резултат от законодателното преуреждане на хазартната дейност по отношение на длъжника "Ню Геймс" АД, не може да не се посочи, че изменението на Закона за хазарта нарушава правната сигурност и създава пълна непредвидимост по отношение на дейността на правните субекти, които добросъвестно до този момент са осъществявали такава", пише в решението. 

В него се посочва, че преди промените в Закона за хазарта дейността на "Ню геймс" е била доста печеливша. Към края на 2017 г. печалбата е над 108 млн. лв., а в края на 2019 г. тя вече достига над 123 млн. лева. Преди законовите промени "Ню Геймс" е изпълнявало в срок и изцяло своите задължения.

"Подобна промяна, като тази в Закона за хазарта, предприета в рамките изключително кратък срок, без сериозна правна обосновка за въздействието на нормативния акт, изисквана в Закона за нормативните актове, представлява намеса в икономическата структура на обществото, която не може да не причини значителни сътресения", посочва съдът.

Според магистратите законовите промени са нанесли "огромни и непоправими щети, които не биха могли да бъдат предотвратени по какъвто и да е начин заради тяхната внезапност и дефинитивност". "Засегнатите правни субекти, какъвто е и длъжникът по настоящото дело "Ню Геймс" АД, са лишени практически каквато и да е възможност за правна защита по административен или съдебен ред. Никой стопански субект не може в рамките на няколко дни да преструктурира или промени дейността си, която е създавал и развивал в продължение на години. Никое търговско дружество, колкото и печеливша да е била дейността му, не би могло да продължи да изпълнява задълженията си, след като е лишено от възможността да генерира приходи занапред", пише в решението на СГС.

Непоправима вреда е нанесена и на хората с печеливши билети и контрагентите.

"За подобен извод не са необходими някакви специални знания - достатъчна е нормалната житейска икономическа и правна култура, за да може да се предвиди настъпването на подобни последици. Последици, които във веригата на свързаност на стопанските субекти, нанасят и допълнителни вреди на стопанския живот в държавата", подчертава съдът. 

В мотивите се споменава, че по време на делото институцията е била залята от молби за предявяване на вземания, независимо че все още не е открито производство по несъстоятелност. 

"Това, съотнесено с обстоятелството, че практически върху цялото налично имущество са наложени обезпечителни мерки, обосновава извода за задлъжнялост, която е изключително опасна за интересите на кредиторите, и която, преценена с оглед цялостното поведение на длъжника, съставлява опасност за масата по несъстоятелността", пише в решението на Софийския градски съд.

В него се споменават няколко умишлени според магистратите действия на длъжника, поради които е преценено, че има спешна нужда от обявяване на нъсъстоятелността. Съдът стига до извода, че след назначаването на временен синдик на "Ню Геймс" фирмата длъжник "умишлено" е сключвала договори за кредит (най-вероятно без знанието на синдика), за да увеличи общата си задлъжнялост, със свързано с нея дружество, с което "злепоставя интересите на всички останалите кредитори". Освен това по този начин същият създава предпоставки за водене на отменителни искове, което допълнително ще натовари с разноски масата по несъстоятелността.

Освен това съдебно-счетоводната експертиза е установила, че от 29 февруари 2020 г. до 31 август 2020 г. задълженията към доставчици на "Ню Геймс" са намалели с около 24 млн. лв. заради прихващания, цесии, изплатени печалби, които обаче не са били одобрени от синдика и според съда са недействителни. Това обаче ще наложи водене на искови производства, което допълнително ще забави хода на производството по несъстоятелност. "Още повече, както е посочено по-горе, между длъжника и част от кредиторите му са налице отношения на свързаност и всички те имат поведение не на самостоятелни правни субекти, а на такива, които действат в икономическа група и са подчинени на общ собственик, поради което е очевиден стремежът да бъдат обслужени техните интереси", пише още в решението.

Съдът постановява още да не се провежда първо общо събрание на кредиторите поради две причини – липсата на четивни финансови отчети на дружеството и пандемичната обстановка.

Съдът е установил липсата на надлежно обявени в Търговския регистър финансови отчети на лотарията за период от 4 години – за 2015 г., 2016 г., 2017 г. и 2018 г., което според него обуславя "извода за наличие на умишлено поведение, което не може да се свърже с добросъвестно упражняване на права".

Решението на СГС може да се обжалва пред апелативния съд в 7-дневен срок.

В последните няколко месеца съдът отмени редица решения на закритата Държавна комисия по хазарта за отнемане на лицензите на хазартните фирми на Васил Божков поради невлезлите в сила актове за данъци и такси в размер на 700 млн. лв. Това дава основание на бизнесмена и съдружниците му да мислят за възстановяване на онлайн игрите, чиято дейност не е забранена от закона.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

2 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. .text
    #2

    Прасето Пеев може само да съсипва и краде. Нищо положително не е и не може да свърши.

  2. mediaman
    #1

    Браво, другари милиционери! Задобрявате! Сбирайте буци, бийте гражданята.....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.