Ловът на диви прасета се открива с ограничения заради чумата

Ловът на диви прасета се открива с ограничения заради чумата

Груповият лов на дива свиня се открива на 29 септември, но заради огнището на африканска чума в село Тутраканци ще има ограничения покрай границата с Румъния, съобщиха от земеделското министерство в сряда.

В зоната, обхващаща до 5 км от границата с Румъния и до 10 км около с. Тутраканци, ловът ще бъде забранен. Това ще засегне 119 ловни дружинки от общо 2810 в България или само  4.2% от всички. Втората зона, в която груповият лов е разрешен, но без кучета, обхваща териториите между 5 и 10 км от границата с Румъния, респективно между 10 и 20 км около с. Тутраканци. За останалата част от България няма ограничения.

Груповото ловуване се извършва само през деня – един час преди изгрева и един час след залеза на слънцето. Провеждането на инструктаж на участниците в него е задължително. Ръководителят на лова проверява наличието на заверен ловен билет и членска карта, разрешително за носене на ловно оръжие на всеки член от дружинката и попълва съответното разрешително за лов. На санкция подлежат ловци, които не са екипирани с шапка или облекло с ярък сигнален цвят при групов лов на дива свиня и на дребен дивеч. Забранена е употребата на алкохол и упойващи вещества преди и по време на лов.

От Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) напомнят, че ловното оръжие е лично и не се предоставя на никой, дори на правоспособни ловци. При използване на гладкостенно /гладкоцевно/ оръжие по време на групов лов на дива свиня се забранява използването на сачми с диаметър над 6 мм. Разрешена е употребата само на боеприпаси тип "куршум“, допълниха от агроведомството.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?