Ловчанският митрополит Гавриил не би отказал да стане патриарх

Ловчанският митрополит Гавриил. Сн. БГНЕС

Ловчанският митрополит Гавриил не изключи да приеме патриаршеския сан, "ако това се случи по повелята на Господ". Пред журналисти той коментира, че новият патриарх трябва да е млад, за да има сили да се справи с тежката задача. Самият Гавриил е на 62 години (роден е през юли 1950 г.) , което за висш духовник не се счита за напреднала възраст.

Митрополитът беше удостоен със званието почетен член на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране в петък. Самият Гавриил със светско име Цветан Методиев Динев, е завършил пътно строителство в някогашния ВИАС, сегашен УАСГ.

Изборът на патриарх ще бъде на 24 февруари, а десет дни по-рано Светият синод трябва да избере трима кандидати сред митрополитите, които да бъдат предложени на патриаршеския събор за окончателен избор на наместник-председател на Българската православна църква.

Гавриил е един от тримата членове на Светия синод, за които комисията по досиетата не откри принадлежност към бившата Държавна сигурност. Останалите са Доростолският митрополит Амвросий и Пловдивският Николай, който обаче няма 50 години и не може да бъде избран за патриарх.

"Пътят към духовното няма край, надявам се на божията милост към мен и не бих казал, че с нещо съм угодил на Господ. Надявам се да имам време да вървя напред и в духовното, и в служенията на хората", отговори митрополит Гавриил на въпроса дали е готов за обръщението "Ваше светейшество".

Според него имаме нужда от много мероприятия в църквата, в общуването на църквата с хората.

"Господ е казал, че трябва да сме солта на земята, хората имат нужда от сол, без сол не може. Трябва да се стараем да бъдем тази сол и да вървим по тоя път. Тогава ние ще бъдем приети от хората и ще бъдем полезни на хората". С тези думи митрополитът обясни как хората ще върнат доверието си в църквата.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?