Ловчанският митрополит гони с водосвет злото от пътя край Микре

Ден на траур в Перник

Сн. Община Ловеч

Ловчанският митрополит Гавриил отслужи в понеделник водосвет, за да прогони злото и да спре тежките катастрофи по пътя Варна-София в района на село Микре. Владиката вярва, че водосветът ще спре черната серия от инциденти, съобщи БТА.

В последния работен ден на миналата седмица край Микре загинаха девет души от Перник, след като автобусът, с който са пътували, се удари челно в камион. Други 20 души бяха ранени, като част от пострадалите все още са в тежко състояние.

Ден по-късно на същото място станаха още две катастрофи с жертви - дете и жена. Ранени бяха още седем души.

Община Ловеч информира, че на мястото е отслужен "водосвет за предотвратяване на повече катастрофи".

"Господ да помогне да няма такива в бъдеще, да пази тези, които пътуват, и да вразуми шофьорите да не си позволяват да карат безразсъдно и в състояние, в което не бива да сядат зад кормилото", е казал митрополит Гавриил.

"Създаваме допълнителна организация, допълнителни сили да преведем на този път, да направим максимално възможното, което зависи от нас. Но само с полицейски сили не може да се реши този въпрос. Хората, които се движат по пътното платно, трябва да мислят за живота си и за живота на другите", заяви директорът на полицията в Ловеч Милен Маринов, който присъства на водосвета. Той съобщи, че в участъка от пътя на територията на област Ловеч са патрулирали 13 полицейски екипа, но въпреки това отново е имало три по-леки катастрофи.

Ден на траур в Перник

Паметта на жертвите на катастрофата край Микре от петък беше почетена и в Перник, където понеделник беше обявен за ден на траур. Сутринта беше отслужена литургия, а по-късно през деня жертвите бяха погребани. Общината е поела разходите по погребенията и открива дарителска сметка в помощ на пострадалите и семействата им към БЧК.

В същото една от пострадалите жени в катастрофата между автобус и камион от петък остава с опасност за живота, съобщиха от Военномедицинска академия, където бяха преместени част от най-тежко пострадалите в пътните инциденти край Микре. Останалите двама пациенти – мъж и жена, са в стабилно състояние. И на тримата им предстоят оперативни интервенции, съобщиха от ВМА.

С опасност за живота е и 40-годишната жена, пострадала в катастрофа, станала в събота в същия участък от пътя между София и Варна. В неделя тя бе транспортирана от ловешката болница във ВМА. Пациентката е с тежка черепно-мозъчна травма, гръдна травма, фрактури на лицевия череп и на таза, и е настанена в реанимацията на болницата.

Черна статистика

На фона на поредицата от тежки катастрофи през последните дни, данни на Евростат поставят България на първо място по брой загинали в пътни инциденти на глава от населението. Данните за 2016 г. показват, че на 1 млн. българи се падат по 99 жертви на пътя – почти двойно над средното за ЕС. На обратния полюс е Швеция с 27 жертви на милион жители.

Като общ брой на загиналите в катастрофи Франция е на първо място през 2016 г. с почти 3500 жертви при 700 в България.

Като цяло жертвите в катастрофите и в Европа, и у нас намаляват за последните 15 години. За сравнение през 1991 г. загиналите при пътни инциденти в българия са били 1114, а пикът на черната статистика е достигнат през 1194 г. с почти 1400 жертви. Следва намаляване на броя на жертвите, който достига до около 600 през 2012 и 2013 г. След това броят на загиналите отново тръгва нагоре.

Споделяне

Още по темата

Още от България