Ловеч ще приюти 40 000 тона софийски боклук

Депото в Ловеч ще приюти 40 000 тона балиран софийски боклук. Договорът е одобрен от общинския съвет в Ловеч и предстои това да направи и Столичният общински съвет в четвъртък. До решението се стигна след няколко месечни преговори между двете кметски управи.

Столичната община ще плати на Ловеч за тон боклук по 23 лв. без ДДС или общо за всичките бали 1.15 млн. лв. Транспортните разходи са 0.17 стотинки на тон за километър.

Превозването на боклуците ще става със специализирана техника, която няма да допусне замърсяване, обещава зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. Маршрутът, по който ще се движат камионите ще бъде предварително съгласуван с кмета на Ловеч Минчо Казанджиев.

Срокът на договора между двете общини ще бъде в сила до извозването на всичките 40 000 тона бали.

След тази операция на площадките за отпадъци в София ще останат над 27 000 тона балиран боклук.

От 2007 г. досега общо 530 000 тона балирани отпадъци са извозени от столицата към Ловеч, Силистра, Харманли, Карлово, Пловдив и Харманли.

В същото време Европейската комисия все още не е одобрила изграждането на завода за отпадъци на София, за който в момента тече повторен търг за избор на строител. В надпреварата участват 11 кандидати. Плановете на общината са до края на август да бъдат отворени ценовите оферти.

Споделяне

Още по темата

Още от България