Ловна авантюра погуби поредния руски държавник

Ловна авантюра погуби поредния руски държавник

Страстта към лова от хеликоптер е вероятната причина за смъртта на губернатора на сибирската област Иркутск Игор Есиповски. Това твърди в сряда френският вестник "Монд". През нощта на девети срещу десети май апаратът, който превозваше губернатора и неколцина негови приближени, се разби близо до бреговете на Байкал, причинявайки смъртта на четиримата пасажери – на губернатора, на вицепремиера на областта Михаил Щонд, на пилота Виктор Кунов и на бодигарда Александър Шостак.

Американската машина "Бел 407" е произведена през 2006 г. и е била току-що сертифицирана в Русия. Докато разследващите се опитват да лансират тезата за технически проблем или грешка на пилота, руски медии все по-упорито допускат, че ловна авантюра е накарала хеликоптерът да слезе прекалено ниско, което е причинило катастрофата.

Голям любител на лова, 49-годишният Игор Есиковски, бивш началник в оръжейната индустрия, близък до президента на холдинг "Ростекнолъджи" Сергей Чемезов, е работил през осемдесетте години в Дрезден заедно с Владимир Путин, тогавашен шеф в КГБ, пише "Монд".

Според официалната версия губернаторът, след като участва в тържествата по случай Деня на победата 9 май, се качва на хеликоптера, за да инспектира строяща се туристическа база в региона.

Руските медии обаче изразяват съмнение, защото машината не е пътувала към туристическия обект, никой не е бил в течение на готвената визита, а и пилотът не е посочил летателен план. В машината не е имало и черна кутия.

Никакъв шанс за животното

Полетът е бил заради лов на мечки, твърдят медиите, особено регионалните. "Ловът от хеликоптер е практически невъзможен в този край, който е с труден релеф", обяснява директорът на националния парк Байкал Олег Апанасюк.

Този тип лов е особено тачен в Русия, въпреки че е забранен, защото не дава никакъв шанс на набелязаното животно да се спаси.

На 9 февруари при такъв лов на архарски козел – рядък животински вид, вписан в червената книга и забранен за ловуване, хеликоптер Ми-171 се разби в Алтайския край, убивайки седем от единайсетте пътници. Сред загиналите отново бе високопоставена особа - парламентарният секретар на държавния глава Александър Косопкин. На борда на машината са били и двама фотографи, специално взети, за да запечатат лова.

На мястото на катастрофата бяха намерени останките на убито животно. "Вижда се ясно какво прилагане на закона се извършва в Русия", отбеляза тогава руският вестник "Ведомости". Природозащитниците, които са много активни в Сибир, организираха голям протест на 6 май срещу четиримата останали живи от катастрофата, които са заплашени от две години затвор, ако се стигне до процес, коментира "Монд". Под натиска на еколозите следствените органи възбудиха наказателно дело за незаконен лов.

Споделяне

Още от Свят