Ловната дружинка на бившия шеф на ДАНС отстреляла куцащо прасе, за да не зарази другите

Сред арестуваните за бракониерство са президентът на "Бистришките тигри" и служител на контраразузнаването

Димитър Георгиев, Снимка: БГНЕС

Незаконният нощен лов, заради който бе арестуван бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев, е повалил куцащо прасе. Това било обяснението на участниците в него, съобщи бТВ като се позова на неофициална информация. Ловците обяснили, че докато се движели с колите си забелязали куцащо прасе и решили да го отстрелят, за да не зарази останалите. След като били спрени от полиция изхвърлили торбичка със стоп патрони и заглушител.

Бракониерство

Георгиев, президентът на футболния клуб "Витоша" – Бистрица, в който някога бе картотекиран бившият премиер Бойко Борисов, Сергей Ташков и действащ служител на ДАНС бяха арестувани по подозрения в бракониерство във вторник вечерта. Те са били задържани след сигнал за незаконен лов. В сряда сутринта те бяха във Второ РПУ в Благоевград, за да им бъдат свалени натривки от ръцете. Мъжете са били арестувани в близост до ловно стопанство край Симитли.

От прокуратурата съобщиха, че по случая е започнало разследване за бракониерство. То се наказва с до 1 година затвор и глоба от 100 до 300 лв., както и с лишаване от право да се упражнява определена дейност.

Оръжие

При обиск в автомобилите, с които са пътували мъжете, са открити четири броя ловно оръжие. Според бТВ става дума за скъпи автомати. Освен това са намерени и 116 патрона. Открито е отстреляното диво прасе.

По закон груповият лов на дива свиня е разрешен от 1 октомври до втората неделя на януари. Когато става дума за групов лов в дворове към бази за интензивно стопанисване на дивеч отстрелването е разрешено до последния ден на февруари. Подборният лов е разрешен целогодишно.

Руски шпиони

Георгиев се раздели с поста си преди няколко седмици след идване на власт на служебното правителство. Скандалът около него тръгна, след като вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че Георгиев е излязъл в отпуск и намекна, че така се опитва да избегне уволнение. Самият той твърди, че е махнат от поста си заради работата на ДАНС срещу руски шпиони у нас.

Другият арестуван, Ташков, е президент на футболния клуб, в който преди години бе картотекиран Борисов. През миналата година бе обявено, че "Витоша" - Бистрица разпуска мъжкия си отбор и ще развива само детско-юношеската си школа.

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?