Бившият президентски съветник Николай Слатински:

Ловната дружинка на Първанов редеше пъзела на България

Николай Слатински, сн. БГНЕС

"По времето на Първанов ловната му дружинка започна да реди пъзела на България. С демократични правомощия започнаха да редят задкулисието", заявява Николай Слатински , бивш секретар на бившия президент по въпросите на националната сигурност. "За него не беше важно България да има разузнавателни служби, за него беше важно всички да знаят, че той има разузнавателни служби", казва Слатински в обширно интервю за агенция БГНЕС.

"Георги Първанов е главната преграда да не се приемат закони, въпреки че това беше наложително, защото знаеше, че отвори ли се място за нови наредби – службите ще се изнижат от него през вратата", допълва той.

"Разсъждаваше (Първанов-бел.ред.) за тях (службите-бел.ред.) не като държавник, а като партиен функционер, като някой, който е готов да плати всяка цена, за да остане по-дълго и дълго в политическия живот", казва бившият президентски съветник.

Слатински, чиято кариера в политиката започна от СДС, казва, че приел да работи за Първанов, защото му повярвал, че ще бъде надпартиен президент и че след като е избран за държавен глава, приключва с антинатовските настроения. "И пронатовското и антинатовското - всичко е политика, всичко е от отварянето на урните, т.е. от изборите", усмихна се тогава той", спомня си Слатински, когато бил убеждаван да приеме поста в секретариата на Първанов.

"При огромните му амбиции да остави следа в историята на България, той се уплаши, клекна и се пречупи под натиск да преосмисли позицията си за войната в Ирак и застана пред парламента и каза: Аз не приемам тази война. Тогава ми беше лесно да пиша становища и мисля, че съм авторът на тази фраза. Неприемането на това от страна на Запада го накара да се замисли накъде е тръгнал и следващите години в съвместната ни работа се превърна в агония. Това беше един предал се президент, уплаши се, не че някой го е натискал, просто не можеше да понесе такава тежест на плещите си."

Според Слатински тогава на повърхността излезли "енергийни фантасмагории и чисто човешките му слабости - ловни страсти и прочие".

"На него геополитически дрехи му стояха като на бостанско плашило", заявява бившият му секретар.

"Той така и не можа да разбере какво означават силовите институции за една държава, че те са опората на държавността. Това не са сглобки от политическия пъзел, които да изтъргуваш със Сергей Станишев, а преди това - със Симеон Сакскобургготски", коментира Слатински.

"Преди години се създадоха абсолютно кухи институции като Комисията за класифицирана информация, за личните данни, за какво ли не. Фабриката за структури работи, синекурни длъжност за партийни функционери, наши приятели, фризьори, масажисти - тази фабрика не е спряла да работи...Разсъждаваше за тях не като държавник, а като партиен функционер, като някой, който е готов да плати всяка цена, за да остане по-дълго и дълго в политическия живот", твърди Слатински за бившия си началник Първанов.

По думите му бившият президент се е обградил с хора, които слагал в пъзелите на своята бъдеща кариера. "И това съвсем се изроди по време на втория мандат, превръщайки президентството в централа за бабуване на нова партия. Пет години президентството функционираше като алхимична лаборатория за създаване на АБВ."

"Хората, които спечелиха от прехода, започнаха да се разпореждат с държавата. Могат да викнат като момче за поръчки премиера и да му кажат, че искат плосък данък, да ловуват с президента, могат да си пият кафето с него, а могат и в някаква хижа с него да си ловуват и да му кажат:"Ти ще направиш това и това, голям шлем и още нещо", казва Слатински.

Според него Първанов носи вина за убитите в Кербала български войници през декември 2003 година.

"Когато стана ясно - от службите, от западните посолства, когато всички вече бяха убедени, че ще бъдем ударени в Кербала - аз бях потресен как българските институции не взимат мерки. И около месец преди ударите му написах становище, че въпросът не е дали, а защо още не сме ударени - да се вземат мерки. Да, но властта не взе мерки! 2-3 седмици преди ударите в Кербала, аз се реших след... много душевни страдания му дадох опорни точни какво да каже той, когато дойдат ковчезите. Държавата не се мръдна, българският политически елит е виновен за кръвта и той е виновен за кръвта на тези момчета. Защото аз му дадох анализ - те казаха: Дърпаш дявола за опашката", твърди бившият президентски секретар.

Николай Слатинскки разкрива, че именно Георги Първанов е натискал вицепрезидента Марин за скандалните помилвания на престъпници: "Един път помилваш ли Дон Цеци, всички дончета и цецковци като ти наредят - ще помилваш. Затова не съм останал и през втория му мандат - всеки има предел на търпимост."

Николай Слатински е 55-годишен, доктор по математика и доцент по международна и национална сигурност. Преподава в Университета за национална и световно стопанство и Военната академия "Г. С. Раковски". Беше народен представител от СДС през 1990-1994 г., председател на парламентарната Комисия по национална сигурност (1992-1994) и секретар на президента Първанов по националната сигурност през 2002-2006 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България