Ловци и спортисти вече ще си правят сами патроните вкъщи

Ловци и спортисти вече ще си правят сами патроните вкъщи

Ловците и спортистите ще могат да си изработват патрони в домашни условия, след като в петък депутатите им разрешиха с одобрени на второ четене текстове от проектозакона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия. Проектът предвижда ловци и спортисти да имат право на производство на патрони у дома - до 1000 броя капсули и до 1000 грама барут годишно.

Заради "приоритетността" на законопроекта, окончателното му приемане ще бъде довършено на извънредно заседание на парламента във вторник следващата седмица. Не стана ясно защо този проект е по-важен от промените в законодателството, които засягат, например, пенсионната реформа и чието влизане в пленарната зала няма да е скоро.

По повод на приетите текстове в проектозакона за оръжията и боеприпасите депутатът Димо Гяуров (Синята коалиция) коментира в кулоарите на парламента, че досега производството на ловни патрони при домашни условия не е било разрешено, а в Европа то е практика.

По думите му предишните условия са създавали предпоставка за контрабанда. Според Гяуров, който е и ловец, трябва да се помисли за организирането на курсове за онези, които решат да си правят патрони вкъщи.

"Правенето на патрони за ловни цели при домашни условия винаги е било традиция в България, включително и по времето на социализма. Във всяка ловна дружинка поне десет процента от хората и сега си правят патроните сами“, коментира още той.

Според него вече ще има контрол от страна на МВР и тази дейност ще излезе на светло.

Той обясни, че голяма част от хората, които и сега си правят патрони, не разбират много от това занимание и се създава опасност най-вече за самите тях. Гяуров даде и пример с предозирането на барута или създаването на по-високо налягане, което би могло да доведе до взрив на патрона вътре в оръжието и до осакатяване за стрелеца.

Мотивите човек да си прави сам патрони са най-различни - от една страна, направеният при домашни условия патрон е по-евтин, но не е задължително това да е водещото, разясни логиката на ловците Гяуров.

Спортистите, които тренират високоточна стрелба, също имат необходимост да си правят патрони със специални характеристики, които не могат да бъдат купени готови на пазара, каза той. Някои от ловците пък искали да си пригодят патрони за конкретно оръжие за ловни цели.

Приетите от народните представители други текстове от закона делят още огнестрелните оръжия на служебни или за граждански цели в зависимост от предназначението и техническите характеристики.

За служебни цели оръжия се придобиват за охрана на собствеността, за самоотбрана, както и за други разрешени дейности.

За граждански цели оръжия могат да се придобиват за самоотбрана, лов, спортни дейности, учебни стрелби, колекциониране, както и като реквизит за театрални, филмови и други постановки.

В приетите тестове се определя и броят на боеприпасите, които може да се придобиват за всяко оръжие, както и колко капсули и барут за изработване на боеприпаси могат да се държат от спортни клубове и в домашни условия.

Уреждат се и дейностите, за които се заплащат такси. Размерът им се определя от Министерския съвет. Определен е редът за производство и търговия с оръжия, взривни вещества и боеприпаси.

Записано е, че издаваните разрешения за производство са безсрочни. За издаване на разрешително за производство и търговия с оръжия се изисква чисто свидетелство за съдимост и документ, че срещу управителя и членове на управителните органи няма образувани наказателни производства, както и че не страдат от психически разстройства.

Споделяне

Още от България