Подобно на такситата - "копърки"

Лоялни към властта съдии дублираха английското име на ССБ

Прекръствайки се на Българска съдийска асоциация, Съдии за единна Европа станаха неразличими за чужденците от критичния Съюз на съдиите в България

Богдана Желявска. Снимка: СГС

Хитър ход за объркване на чуждестранната публика са предприели миналата седмица от политически коректното сдружение "Съдии за единна Европа", чийто съпредседател доскоро бе несполучилата като конституционен съдия Венета Марковска.

 

По време на общото си събрание, на което Марковска бе изключена заради пенсионирането ѝ, колегите ѝ са взели още едно важно решение – да се прекръстят на "Българска съдийска асоциация".

 

Интересното в случая е, че в превод на английски ("Bulgarian judges association" – бел. ред.) със същото име зад граница се представя и остро критичният към властта реформаторски настроен Съюз на съдиите в България (ССБ).

 

Ситуацията много напомня на порочната практика на такситата, наричани "копърки", заради завишените си цени, които буквално дублират имената на утвърдени компании, сменяйки само по една буква. Така често чужденстранни туристи стават жертви на целенасоченото объркване.

 

ССБ, който в събота бе оглавен от Таня Маринова от Софийския районен съд (СРС), заменила на председателския пост Мирослава Тодорова, се представя с името "Bulgarian judges association" и в Международната асоциация на съдиите (МАС) (консултативен орган към ООН и Съвета на Европа – бел. ред.), чийто пълноправен член стана по-рано този месец.

 

Организацията използва въпросния превод на името си от самото си създаване през 1997 г. С него тя е добре позната и в най-големия член на МАС – Европейската асоциация на съдиите, която миналата година се ангажира с остро становище срещу непрестанните опити за намеса в работата на съда от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов.

 

Преименуването на Съдии за единна Европа, които досега не са излизали с нито една позиция, осъждаща натиска върху магистратите от изпълнителната власт, на практика прави невъзможно на пръв поглед чуждестранните организации, следящи процесите в България, да правят разлика между становищата на критичния ССБ и сдружението, ръководено от близката приятелка на Владимира Янева (председател на Софийския градски съд (СГС) – бел.ред.) - Богдана Желявска, която е и зам.-шеф на СГС.

 

"Общото събрание взе решение да се преименуваме на "Българска съдийска асоциация", защото искаме да подчертаем, че това сдружение е на български съдии", коментира в понеделник пред Mediapool съдия Желявска.

 

Тя уточни, че при създаването си през 2006 г., България все още не е била член на Европейския съюз и тогава колегите ѝ са искали чрез името на сдружението да изразят отношение към европейското бъдеще на страната. "Искаме да сме в крак с времето", обобщи Желявска.

 

Според нея няма проблем в съвпадението на английския превод на наименованията на двете организации. "Не смятам, че може да стане объркване, защото "съюз" и "асоциация" са две различни неща... В решението си не сме записали превод на английски", добави още съдийката с уточнението, че думата "съюз" некоректно е преведена като "association" в международните документи на ССБ.

 

"Това определено ни създава неудобство, защото сме член на няколко международни организации, в които от години се представяме с това име", реагира пред Mediapool и новоизбраният председател на Съюза на съдиите в България Таня Маринова.

 

Според нея съвпадението в английския превод на имената на две толкова различни съдийски организации "смесва самоличността ни".

 

Бившото вече сдружение "Съдии за единна Европа" бе създадено в края на 2006 г. като единствена алтернатива на ССБ. Учредяването му стана успоредно с провеждащата се в София Първа национална конференция на магистратите на 17 ноември 2006 г. Сред създателите на организацията освен Марковска и Желявска бяха бившият шеф на СГС Светлин Михайлов и бившият председател на СРС и ексчлен на ВСС Иван Колев, известен с открито враждебното си отношение към Съюза на съдиите в България.

Създаването на "Съдии за единна Европа" изпревари учредяването на партията на Бойко Борисов "Граждани за европейско развитие на България" (ГЕРБ), като сходствата в двете наименования бяха очевидни.

Споделяне

Още по темата

Още от България