Лозан Панов: Антикорупционният закон на БСП цели да не се реформира прокуратурата

Панов се среща с Нинова да обсъдят антикорупционния закон на БСП, сн. БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов разкритикува антикорупционния проект на БСП. Според него той не дава решение за борба с корупцията, а цели да не се реформира прокуратурата.

"В проекта на БСП за антикорпуция се създава паралелна структура с дублиращи функции в страната без ясни механизми за контрол и отчетност, само и само да не се реформират органите за съдебно преследване, в случая прокуратурата", обясни Панов, преди да влезе на среща с депутатите от БСП, на която да дискутират законопроекта.

Основната идея на левицата е с борбата с корупцията по високите етажи на властта да се заеме специална агенция с разследващи функции. Председателят ѝ да се назначава от президента, а членовете да се избират от парламента с 2/3 мнозинство.

Панов коментира, че в държавата има достатъчно органи, натоварени с борбата с корупцията. "Въпросът е защо тези органи не вършат своята работа", добави той. Според него новата структура, предлагана от БСП, ще е с дублиращи функции и "дори не се пита колко ще струва един такъв орган". Председателят на ВКС коментира още, че дебатът за мерките за борба с корупцията се измества от въпроса кой да назначава ръководителя на поредната структура и заяви, че активността на партиите по въпроса е заради мониторинговия доклад на ЕК по правосъдие и вътрешен ред.

"Използвам момента да кажа и да припомня, че още преди повече от 4 месеца поисках среща с всяка една от парламентарните групи, включително с БСП, във връзка с идеите, които имам за това да се направи една реформа в дълбочина. Идеите, които споделих и с президента на страната, са именно за свикване на Велико народно събрание. Използвам тази възможност да споделя тези идеи с домакините от БСП", коментира Панов.

След срещата Нинова заяви, че "Лозан Панов смята, че не е противоконституционно и е добре президентът да определя председателя на антикорупционния орган". "Важно е и органът да има разследващи функции", добави тя, цитирана от БГНЕС. "Оставаме на различни позиции относно прокуратурата, като Панов смята, че трябва да се направи по-комплексна реформа,която да обхваща и промяна в прокуратурата. Това минава през промяна и в конституцията, което БСП не споделя като мнение. Ние имаме политическо решение да не се променя конституцията“, каза още лидерът на БСП.

Нинова отхвърли критиките на Панов за създаването на нова структура с дублиращи функции. "Това, което предлагаме не дублира работата на другите антикорупционни органи, а привнася нещо ново- разследването. Тези органи досега се занимават със събиране на информация, но не правят разследване", обясни тя. Добави, че не е вярно, че дебатът около антикорупционния орган е борба за власт с БСП, както и че политическата активност по темата е заради мониторинговия доклад на ЕК. „Ако управляващите искат преди доклада да демонстрират, че вършат нещо, то това не може да бъде аргумент за опозицията. Аргументите ни са принципни“, каза тя.

Досега Нинова представи антикорупционния закон пред Съюза на съдиите, главния прокурор Сотир Цацаров и председателя на ВАС Георги Колев.

Основният политически опонент на БСП - ГЕРБ, също има свой вариант на антикорупционен закон. В него отново се предлага създаването на нова структура за борба с корупцията - комисия, в която да се влее и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Управляващите предлагат този орган да проверява случаите със съмнение за корупция. Председателят на комисията и членовете ѝ ще се избират от парламента.

И в двата варианта на закон резултатите от проверките или разследванията ще стигат до прокуратурата.

По-рано в петък правосъдният министър Цецка Цачева защити законопроекта на управляващите и разкритикува варианта на БСП. "При едноличен орган, избран по неизвестен начин, без публична процедура, без възможност за контрол върху него ще създадем един Франкенщайн", заяви тя и добави, че когато членовете на бъдещото звено се избират от парламента, тези недостатъци ще бъдат избегнати.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България