Лозан Панов благодари за "загрижеността" на изпълнителната власт

Лозан Панов благодари за "загрижеността" на изпълнителната власт

Няма нужда от законови промени за "тримата големи" в съдебната система – главния прокурор и шефовете на върховните съдилища, заяви председателят на Върховния касационен съд (ВКС). Той благодари за "загрижеността" на изпълнителната власт, която се изразява в данъчни проверки и други действия срещу него.

Управляващите предлагат специален режим за разследване, който може да започне само след разрешение от мнозинството в Пленума на Висшия съдебен съвет. ВСС ще решават дали главният прокурор и председателите на ВКС или Върховния административен съд да бъдат временно отстранени от длъжност. Разследванията ще се водят от подчинени на главния прокурор обвинители.

Опасенията са, че вместо да се създаде механизъм за разследване на шефа на държавното обвинение, ще се появи възможност за натиск над председателите на съдилища. Панов започна да настоява за механизъм за разследване на главния прокурор преди две години, а в отговор главният прокурор Сотир Цацаров предложи процедура, която засяга и двамата върховни съдии.

Управляващите и Цацаров твърдят, че никой не иска да свали Лозан Панов от поста му и че така ще бъде по-защитен, защото в момента никой прокурор не се нуждае от разрешение, за да му образува дело.

"Благодаря на изпълнителната власт за загрижеността. Аз я виждам тази загриженост в действията на други органи като НАП и други такива. Така, че благодаря за това. Не е нужно това да се прави", заяви в отговор Панов, цитиран от БНР.

Той организира конференция в съдебната палата с участието на първия председател на полския върховен съд Малгожата Герсдорф, която се през последните години се превърна в най-яркия противник на опитите на правителството да овладее съда. Полските власти прокараха реформа, според която съдиите се пенсионират по-рано, което се използва като механизъм за премахването на неудобни магистрати. "Продължавам да твърдя, че съдебната власт е най-слаба и единственото оръжие, с което разполага, е словото. Но трябва да получи подкрепа от обществото", заяви Гресдорф. В изявлението си тя многократно призова децата да се образоват, за да осъзнаят от рано колко е важно да има независим съд. Тя допълни, че след реформата в Полша съдиите са станали много по-зависими от правосъдния министър, който е и главен прокурор. Според нея от министъра зависи "дори пускането на климатика в съда".

"Благодарността" на Панов е заради многократните проверки на имуществото му от данъчните. По една от тях той бе привикан за разпит от антикорупционната комисия КПКОНПИ, но отказа да се яви. Преди дни комисията излезе с решение, че съдията не е в конфликт на интереси заради купеното от съпругата му жилище от строителната фирма "Артекс".

Панов не е единственият, който се изказва против промените за "тримата големи". През миналата седмица от Съвета на Европа два пъти разкритикуваха предлаганите от правосъдния министър Данаил Кирилов. От Съвета първо заявиха, че нито една европейска институция не е настоявала за механизъм за разследване на председателите на върховни съдилища, а само за такъв за главния прокурор. Във втората си позицията заявиха, че промяната на Кирилов няма подобри, а ще влоши ситуацията у нас.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?