Лозан Панов е първият носител на награда на името на Кристиан Таков

Съвкуплението между съдебната и изпълнителната власт продължава, каза председателят на ВКС

Лозан Панов е първият носител на наградата на името на покойния Кристиан Таков

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов получи първата награда на новоучредената фондация на името на покойния преподавател по право и общественик доц. Кристиан Таков. Призът бе връчен от майката на Таков – Галя Йотова, на съвместна церемония с неправителствената организация ″Инициатива Правосъдие за всеки″ вторник. 

″Досега винаги отклонявах да бъда номиниран за награди. Част от битката ми със суетата е да съзнавам, че това, което правя, е нормално и затова съм там, където съм. Напълно разбираемо, когато си заобиколен от управници, повечето от които са прегърнали властта, но са се отвърнали от Бог, нормалното да се отличава като изключение", каза Панов. Той подчерта, че е приел да бъде номиниран за тази награда именно заради Кристиан Таков – "свободният човек, достоен за възхищение".

″Случи ни се да живеем във време, в което цари мракът на апатията, породен от липсата на цел. Липсата на справедливост води до липсата на цел. Името на Кристиан винаги ще пръска светлина в мрака на апатията", заяви Панов. Той цитира думите на писателя Кърт Вонегът: "Светец е този, който се държи почтено в непочтеното общество".

"Кристиан беше нашият съвременен български светец. Изключителен борец за справедливост, който никога не потърси отплата за това, което дава", посочи още Панов. Той припомни, че когато преди три години на 135-годишнината на ВКС си е позволил остро да разкритикува законодателните промени, които по думите му минират отново съдбата на съдебната реформа, до него е бил именно Кристиан Таков.

Председателят на ВКС коментира, че в перверзното разбиране за законодателен процес се е стигнало до един истински законодателен разврат. "В правния ни мир съществуват вече норми, които са в крещящо противоречие с основни принципи във правото. Държавата от закрилница на гражданите се превръща в тяхна мащеха", каза още той.

По казуса със смс-а от премиера Борисов Панов посочи като равносметка, че съвкуплението между съдебната и изпълнителната власт не се е ограничило.

"Искаше ми се днес да ви съобщя, че след като разобличих публично преди време на заседание на ВСС изпратения от министър-председателя SMS, съвкуплението между съдебната и изпълнителната власт се е ограничило... Вместо това трябва да ви кажа, че атаките към онези представители на съдебната власт, които отказват да се съвкуплят, станаха още по-жестоки. Пък който издържи!", каза в своята реч Панов.

Равносметката му за скандала с гнилите ябълки е, че от шест инициирани от него производства всички са приключени с "хепи енд", с изключение на това за самата Янева, която получила осъдителна присъда, но по друг казус.

"Горко на всеки, който посмее да се противопостави и наруши омертата на главния прокурор", допълни председателят на ВКС.

Панов оцени като дълбоко порочен стремежът на политиците да овладеят независимата съдебна система, тъй като – тя е ключов фактор в борбата с корупцията "Свидетели сме как управлението на страната и на самата съдебна система се осъществява от компрометирани и ниско легитимни политици", каза още той. "Съдебната система е така устроена, че тя не може да работи селективно – тя или работи, или не", категоричен бе Панов.

Освен наградата на фондация Кристиан Таков, от Инициативата "Правосъдие за всеки” връчиха отличия на признати личности със съществен принос в отстояването на върховенството на правото и на европейските ценности за свободата и човешките права.

Самият доц. Таков бе отличен посмъртно с Наградата за цялостен принос за справедливост и право на Инициативата Правосъдие за всеки.

Сред отличените е преподавателят по антикорупция на Софийския университет Проф. Николай Найденов. Първата награда за журналист връчи Христо Христев. Тя бе за журналиста Димитър Стоянов от Бивол. Ивет Добромирова връчи следващия приз на журналиста от БНР Силвия Великова. Фани Аронова определи като изключителен проект книгата ″Държавата КТБ″, чиито автори бяха отличени за написването ѝ.  Петя Владимирова връчи наградата на Полина Паунова от Mediapool.

Скулпторът проф. Велислав Минеков също бе сред отличените. Той определи гражданина като "рядък биологичен екземпляр" или "селския идиот, комуто е позволено да извика на високо глас всичко онова, което на обикновения гражданин е забранено". ″Когато видите някой заспал, не го подминавайте″, каза Минеков.  ″Събудете го – поканете го да бъде част от щастието да си прав – правото да бъдеш гражданин″, допълни той. 

Отличие получи и активистът от Гражданско сдружение БОЕЦ Георги Георгиев.

Наградата за "Адвокат правозащитник" връчи Петромир Кънчев.  Отличен бе адвокат Стефан Левашки.

Споделяне

Още от България