Лозан Панов: ЕК не дава нови препоръки, защото няма илюзии

Лозан Панов, снимка БГНЕС

"Докладът на Европейската комисия не дава нови препоръки към България не защото няма нужда от такива, а защото може би никой не си прави илюзията, че те ще бъдат изпълнени", коментира председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов в четвъртък преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

ГЕРБ разтълкуваха липсата на нови препоръки от Брюксел като огромен успех за извършените реформи, независимо от констатациите в доклада , че България не е изпълнила "задоволително" нито една от старите препоръки. Съуправляващите "Обединени патриоти" откровено признаха, че не сме изпълнили нищо, но че това няма значение, защото европейското наблюдение е "дискримнационно" и трябва да отпадне.

"Не мога да споделя нееднозначните послания – от една страна казваме, че има проблем, от друга страна прикриваме този проблем. В продължение на 10 години дипломатичният език, с който се казват проблемите, очевидно се разбира погрешно от адресатите", коментира Панов.

Според него евродокладът е откровено политически и е написан така, че да осигури някакво спокойствие за предстоящото българско европредседателство. Шефът на ВКС смята, че докладът представлява и стъпка за премахването на евронаблюдението. Панов подчерта, че това няма да бъде от полза за България.

"Докладът очевидно е стъпка към бъдещо премахване на мониторинга, но не защото са изпълнени дадените препоръки, а защото с този механизъм не могат да бъдат постигнати резултати", коментира той и допълни, че по-мекият тон на ЕК не променя реалността в страната.

Панов напомни за последните събития – поръчкото убийство в Перник, кражбите на банкомати и критиките към качеството на законодателния процес.

"България не е изпълнила препоръките и необходимите критерии за нормална правова среда. В България граждани вярват повече на европейските, отколкото на българските институции. Свалянето на мониторигна ще има обратен ефект и за самите европейски институции – защото евроскептицизмът може да се прояви и тук", каза председателят на върховния съд.

Той обаче допусна, че отпадането на мониторинга може и да се окаже добър ход, защото българите най-накрая ще разберем, че всичко зависи от самите нас.

Споделяне

Още по темата

Още от България