Лозан Панов и КПКОНПИ се обвиняват в беззаконие

Лозан Панов, снимка БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов задълбочи конфликта си с антикорупционната комисия (КПКОНПИ), отхвърляйки в понеделник "поканата" да се яви лично, за да даде разяснение за доходите си. Според него поведението на КПКОНПИ "грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите". Причината е, че комисията го е поканила в качеството му на съдебен шеф, каквото право няма.

По-късно същия ден антикорупционната комисия обвини на свой ред Лозан Панов, че се опитва да се постави "извън закона", криейки се зад поста си.

Скандалът

Тежкият скандал между КПКОНПИ и Лозан Панов започна заради институционален хаос. С последния голям ремонт на съдебния закон магистратите бяха задължени да подават имуществените си декларации пред Инспектората на Висшия съдебен съвет. Шефът на ВКС подаде декларацията си именно там.

По-късно се разбра, че законът допуска различни тълкувания. Сметната палата обяви, че членовете на ВСС, какъвто по право е Лозан Панов, трябва да подават декларации и към нея. Самата Сметна палата не бе особено убедена в това, но първоначално заемаше тази позиция. Лозан Панов обаче не подаде декларация към Сметната палата и последва сигнал към ДАНС и НАП за проверка на доходите му. Шефът на ВКС бе глобен с 1000 лева.

След това отделът на Сметната палата се вля в КПКОНПИ и Лозан Панов заведе дело срещу антикорупционната комисия заради глобата.

Данъчната проверка

Неподадената декларация завъртя колелото на институционалната репресия срещу Лозан Панов. Данъчните направиха цели две проверки на Лозан Панов. Първата приключва през януари 2018 г. със заключение, че не са установени невнесени или укрити данъци и други нарушения на данъчните закони. Три месеца по-късно, неясно защо, НАП решава да започне пълна данъчна ревизия на Панов за последните пет години. Тя завършва с много странен данъчно-ревизионен акт от септември, според който Панов дължи 16 000 лв. данък върху доходите си.

НАП смята, че Лозан Панов не е декларирал няколко хонорара, за които той твърди, че не са проверени всички документи. Отделно данъчните подлагат под съмнение и доходите, които той получава от наем. Един от преводите, които наемателят на Панов прави, е за 450 евро плюс дължими на собственика разходи за ремонт и режийни от 1500 евро. Това обстоятелство е посочено в основанието на превода и страните са се споразумели с анекс.

НАП приема, че става дума за недекларирани 1500 евро приход от наем, въпреки че възстановяването на разходи за ремонт и за режийни разноски не е облагаем доход. Данъчните намират проблем и с приходите от наем на Лозан Панов от апартамент на майка му. Става дума за жилище, от което той е наследил 1/6, но се отдава по наем от родителя му. НАП приема, че тъй като Панов е собственик на 1/6 от жилището, той също дължи данък върху наема. Панов казва, че майка му вече е декларирала целия наем и внесла целия дължим данък върху него.

Най-странният случай е с дървено бунгало край Варна. Според НАП, дървено бунгало с размер 37 кв.м, струва 122 000 лв. Данъчните приемат, че цената, посочена в нотариалния акт на Панов и преведена по банков път (26 000 лв.), е шест пъти по-ниска от реално платената. За да се докара по-високата цена, експертът на НАП сравнява бунгалото с апартамент в другия край на Варна и ресторант на плажа. Интересното е, че Панов дори не притежава целия парцел, върху който е построено бунгалото.

Заради тази проверка на НАП Лозан Панов е привикан да дава обяснение пред антикорупционната комисия, но и тук не минава без скандал.

Трима от КПКОНПИ викат Лозан Панов

На 7 ноември в отсъствието на Лозан Панов, който е в командировка, трима души от КПКОНПИ отиват в Съдебната палата с "поканата" до него. Тя е връчена на Павлина Панова, която е заместник на председателя на ВКС и бъдещ конституционен съдия. Устно на съдия Панова изрично е обяснено, че поканата е адресирана до съдия Лозан Панов в качеството му на шеф на съда.

В същото време в писмото на антикорупционната комисия е цитиран Правилника за устройството и дейността на КПКОНПИ. Той регламентира призоваването и вземането на обяснения от граждани.

"Цитираните норми не предвиждат хипотеза за призоваване на председател на съдебна институция. С оглед на това е недопустимо един председател на съд да бъде призоваван по този ред от държавен орган, чиито актове подлежат на съдебен контрол. Подобен подход грубо нарушава конституционния принцип на разделение на властите и същността на правовата държава. Намирам, че няма правно основание за явяването ми в сградата на КПКОНПИ на посочената дата“, се казва в позицията на Лозан Панов, който отказва да се яви.

КПКОНПИ: Лозан Панов е първи в списъка

"Г-н Панов е поканен в лично качество, на служебния му адрес, съгласно разпоредбите на процесуалните закони", отговаря антикорупционната комисия. Тя посочва, че законът по който работят, не прави разграничение в служебното качество на гражданите.

"КПКОНПИ е органът, който разследва потенциално корупционно поведение на лицата, заемащи висши държавни длъжности, и председателят на ВКС е упоменат на първо място (в списъка на лицата, заемащи висши държавни постове по закон-б.р.)", обявява комисията и допълва, че досега по този ред са вземани обяснения от магистрати.

"КПКОНПИ смята за неприемливо самоидентифицирането на един магистрат с цялата съдебна власт и използването на институцията, която представлява като основание да се постави извън закона. Разделението на властите означава ненамеса от една власт в работата на друга, а не недосегаемост на представител на една от властите", се допълва в позицията на комисията, която нашумя със зрелищните си акции и запора върху имуществото на издателя Иво Проокопиев заради законната сделка по продажбата на акциите му в "Каолин".

Споделяне

Още по темата

Още от България