Лозан Панов: Има връзка между изборите и съпротивата във ВСС срещу реформата

снимка БГНЕС

Няма как да не направя връзката между решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) да отхвърли промените в съдебния закон и наближаващите президентски избори, коментира във вторник председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Той се присъедини към острите критики срещу Висшия съдебен съвет (ВСС) за отхвърлянето без аргументи на реформата.

"Няма как да не направя връзката, че това се случва месец и половина преди парламентът да приключи дейността си (да излезе в лятна ваканция- б.р.). Миналата година имаше местни избори (когато ВСС отхвърли промените в конституцията - б.р.), сега предстоят президентски избори. Така че няма как да не направя тези асоциации", каза шефът на върховния съд.

Той определи решението на кадровиците като "удар върху съдебната реформа".

По-рано правосъдният министър Екатерина Захариева окачестви поведението на ВСС като "абсурдно", "нелепо" и петно върху имиджа на страната.

Миналия четвъртък мнозинството в съдебния съвет, доминирано от главния прокурор и шефа на ВАС, отхвърли без аргументи целия проект за промени в закона. Абсурдното в случая бе, че така ВСС отхвърли дори и собствените си предложения. Решението бе вдъхновено от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Колев, който се обяви против демократизирането на управлението на съдилищата.

"Време за тупане на топката няма", каза Панов и напомни, че ВСС отново се е поставил в ситуацията от края на миналата година, когато без аргументи се е обявил против промените в конституцията за реформиране на съдебната власт. Лозан Панов коментира, че дебатът върху закона във ВСС е започнал с добрата идея да се прецизират някои текстове и е приключил с безпринципно отхвърляне на целия проект. Още повече, че идеите за съдебна реформа вече са били дискутирани в цялата магистратска общност, допълни той.

"Минирането както на първия, така и на втория пакет (от съдебната реформа – б.р.), води като краен резултат до удар против целия общ пакет промени на закона, а от тук и върху съдебната реформа. И още нещо, което вие няма как да не съзнавате - както конституционните промени, така и тези в съдебния закон, са най-минималният и окастрен вариант на идеите, реализирани в законопроекта, които бяха предвидени още с актуализираната стратегия преди вече година-година и няколко месеца", каза председателят на ВКС.

Проектът за ЗСВ предлага едни от най-големите промени в съдебна власт за последните 25 години, въпреки че отново заобикаля темата за абсолютната власт на главния прокурор. Съдебният закон демократизира неимоверно управлението на съда, давайки на редовите магистрати право да изземват правомощия от шефовете си. Те ще могат да предлагат свои фаворити за ръководители, а ВСС няма да има право да игнорира предложенията им. Въвежда се пряк избор на членовете на ВСС.

Премахва се текстът от закона, който гласи, че главният прокурор е абсолютен шеф на всички прокурори, макар да се запазва правото му да заповядва надолу по веригата. Отделно се предвижда обвинител №1 да бъде подложен на много по-разширен парламентарен контрол.

Законопроектът решава редица проблеми с атестирането и дисциплинарната дейност в система. Той урежда детайлно и новите правомощия на съдебния инспекторат, които бяха приети с промените в конституцията.

Още от България

Какво може да се очаква от новия председател на антикорупционната комисия?