Лозан Панов иска да види как инспекторатът го е проверил

снимка БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска да получи от съдебния инспекторат доклада от проверката срещу него.

"Като проверявано лице бих искал да се запозная и с акта, в който са отразени резултатите от цитираната проверка, както и с изготвения доклад по нея", казва Панов. Той напомня, че изводите в този доклад са изключително важни за съдебната система, защото засягат правото на ръководителите на съдилища да проверяват по-долните инстанции.

Преди седмица инспекторатът обяви, че Лозан Панов не е накърнил престижа на съдебната власт и не е оказвал натиск върху съдиите от апелативния спецсъд като е разпоредил проверка по делото срещу отстранения кмет на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова.

Поради това проверката срещу Панов е прекратена на 1 април. Председателят на ВКС бе проверяван заради писмо на съдиите от апелативния спецсъд. В него те се оплакаха, че Панов е изискал делото за проверка, преди те да са се произнесли окончателно трябва ли Иванчева и Петрова да останат в ареста. Те поискаха ВСС да каже дали Панов не е нарушил независимостта им.

С проверката имаше реален шанс шефът на ВКС да бъде отстранен от поста си, тъй като накърняването на престижа на съдебната власт е едно основанията, посочено в Конституцията.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?