Лозан Панов иска наказание за съдия заради делото на Ценко Чоков

Лозан Панов, сн: БГНЕС

Шефът на Върховния административен съд Лозан Панов обяви, че ще предложи за наказание съдийката Даниела Врачева заради скандала с разпределението на делото на Ценко Чоков.

Въпросът с делото на кмета на Галиче бе повдигнат от главния прокурор Сотир Цацаров преди няколко седмици, след като Чоков бе пуснат на свобода от състав на Специализирания апелативен съд .

Цацаров написа писмо до ВКС, с което предложи на Лозан Панов да направи проверка как е избран съдебният състав, гледал мярката за неотклонение на кмета на Галиче. В него бе включена тогавашната шефка на Специализирания апелативен съд Даниела Росенова. Този съдебен състав измени мярката за неотклонение на Чоков от задържане под стража в парична гаранция от 10 000 лева.

Само няколко дни по-късно Чоков отново бе вкаран в ареста, защото един от свидетелите по делото се оплака, че е бил заплашен от кмета.

Във ВСС обаче се завъртя скандалът как точно е бил определен съдебният състав, пуснал Чоков на свобода. Накрая се оказа, че съдиите са били подбрани, когато тогавашната шефка на съда Даниела Росенова е била в отпуск. Подборът е бил направен от нейната заместничка Даниела Врачева. Тя е избрала на случаен принцип само един от тримата съдии. Останалите двама са били посочени от нея, което е в нарушение на правилата.

"Ще предложа Даниела Врачева за дисциплинарно наказание", каза Лозан Панов и напомни, че случаят е бил разкрит именно при проверка на съдии от Върховния касационен съд..

В средата на януари прокуратурата внесе обвинителен акт срещу Чоков за лихварство, отвличане, побой с нанасяне на телесни повреди и палежи. Повдигнати бяха и обвинения на още седем души.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?