Лозан Панов иска прокурорска проверка на съмнения за корупция в съда

Лозан Панов, сн: БГНЕС

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов изпрати в понеделник писмо до главния прокурор с настояване да се извърши проверка на съмненията на адв. Ирена Савова за корупция във върховния съд.

Адвокат Савова говори по темата в предаването "Просто Диков", както и пред вестник "Труд". Тя разказва за съмненията си за корупция по дело във ВКС, по което тя е страна. Пред медиите адв. Савова заяви, че е получила предложение за съдействие по делото от нейни колеги адвокати. Те са ѝ казали, че срещу сума равна на 10% от интереса по делото могат да ѝ осигурят "едно справедливо, правилно и законосъобразно решение".

Ирен Савова казва, че е отказала въпросното съдействие.

Въпросното дело е между болницата в Хасково и адвоката. Спорът е дали лечебното заведение дължи 516 769 лв. на Ирен Савова за процесуално представителство по заведено от болницата преди това гражданско дело. При завеждане на делото не е бил договорен конкретен размер на възнаграждение за адвоката.

Първата и втората съдебна инстанция преценяват, че болницата дължи 26 531,46 лв на адвокат Савова. Тя обжалва пред ВКС, който не допуска касационно обжалване.

"При изготвянето на акта си съдебният състав се е ръководил единствено от приетите за установени факти по делото, закона, вътрешното си убеждение, съобразно установените етични стандарти, без да дава основание за съмнение в неговата безпристрастност", се казва в позицията на ВКС по случай.

На 24 април Ирен Савова подава молба до ВКС с искане определението по делото да бъде допълнено. Междувременно тя пише до Лозан Панов искане случаят да бъде разпределен на друг състав с оглед избягване на съмнения в безпристрастността на състава. Тя разказва, че е получила имейл със следното съдържание: "Адв. Савова, отхвърлихте топ оферта, сега четете и ревете".

Писмото е изпратено от адрес [email protected] Официалните имейли на ВКС са с домейн vks.bg. Съдът не поддържа поща в mail.bg.

Интересното е, че този мейл до Савова е изпратен близо 12 часа, след като на официалната страница на ВКС е публикувано решението по нейното дело. До решението имат достъп всички.

Лозан Панов отговаря на адвокатката, че единствено съдебният състав може да прецени дали да се отведе от този случай и той да бъде разпределен на други съдии. В крайна сметка така и се случва. Съдиите решават да се отведат, а казусът е разпределен на нов състав. Те обаче не се отвеждат, защото се чувстват гузни, а защото са вбесени от поведението на адв. Савова, което би могло да повлияе при вземането на новото решение.

"Считаме поведението на касатора за недопустимо и далеч надхвърлящо етичните стандартни, още повече че самият касатор е адвокат. Доколкото същото пряко засяга нашата чест, уврежда доброто ни име и накърнява авторитета на институцията, така предприетите действия от страна на касатора, които лично ни злепоставят и предизвикват възмущение, биха могли да повлияят на безпристрастността ни. С оглед на това и предвид дългогодишния ни навик да се чувстваме предимно съдии, за да гарантираме на молителката обективност, се отвеждаме от извършване на по-нататъшни процесуални действия по делото", казват върховните съдии в своето определение.

Споделяне

Още от България