Лозан Панов: Изборът на Иван Гешев е режисиран

Сценаристите заслужават много висока оценка, изпълнителите - много ниска, казва председателят на ВКС пред бТВ

снимка БГНЕС

Изборът на Иван Гешев за главен прокурор беше режисиран, каза в интервю за бТВ председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Той обясни, че съдебната ни система е зависима от другите власти. Според него сценаристите на избора на Иван Гешев трябва да получат висока оцена за усилията си, а изпълнителите много ниска. Mediapool публикува коментара на председателя на ВКС без редакторска намеса.

Вие защо не подкрепихте Иван Гешев, неговата кандидатура?

Бяхме лишени от състезателност в тази процедура, за да видим в една такава среда как се представят кандидатите. Избираме главен прокурор, той трябва да бъде най-добрият, той трябва да бъде човек, който е доказал своите професионални качества. И най-важното нещо – София осъмна в почти военно положение – с пропускателни пунктове, множество жандармерия и полиция. Такъв избор до този момент не е имало.

Той ли е виновен за това нещо?

Бих казал сценаристите получават висока оценка, изпълнителите – много ниска оценка.

Говорите за сценарий. На кого беше този сценарий? Кой всъщност е сценаристът?

Монолитно и прокурорската колегия, и съдийската колегия от политическата квота гласуваха в подкрепа на кандидатурата на господин Иван Гешев. Абсолютно е ясно, че парламентарно избраните кандидати гласуваха в една и съща посока, без значение дали говорим за управляващи и опозиция.

Не Ви ли смущава фактът, че съдиите гласуваха за него?

Да, смущава ме. Ще използвам думите на Румен Янков или поне ще се опитам да ги перифразирам – когато съдиите и членовете на ВСС с дясната ръка се ръкуват с министерствата на вътрешните работи и правосъдието, с лявата ръка трябва да търсят мехлем, за да се предпазят от изгаряне. Всъщност, политиците са имали интерес винаги да избират във ВСС зависими магистрати. Този ВСС избра председател на ВАС, той избра или поне в тази процедура избра главен прокурор на Република България, предстои избора на председател на ВКС в мандата на този ВСС. Не мисля, че на случайно са стреляли политиците при избор от политическата квота. Преди избора на главен прокурор отново имаме предложения за кариерни бонуси –този път без конкурс за изборните членове. Това включва всички и от съдийската квота, и от прокурорската квота, и политическата квота, и магистратската квота – да имат възможност да се преместят една инстанция по-високо. Без конкурс. Най-опасното според мен е страхът. Главният прокурор е длъжността в държавата с най-много власт. От значение е кой ще застане на този пост. Защото ако застане на този пост човек, който злоупотребява с власт, при такава комбинация, с такава мощ на прокуратурата, мисля че опасността за обществото е явна. Предстоят тежки времена за българското общество.

Твърде отдавна се говори за импийчмънт на Лозан Панов. Не се ли страхувате?

За импийчмънт на Лозан Панов се говори поне от три години насам. Но, това не означава,че няма да се случи ей сега. Повече от три години – четири години. По-скоро се опитаха в началото, по някакъв начин психически да въздействат, после се включиха институциите в съдебната система, сега са включени вече от години и други институции, вероятно след Вашето интервю съпругата ми или аз ще получим нови честитки от НАП, което до този момент винаги се е случвало. Във всички случаи, мисля да продължа да работя и да правя това, което правя до този момент. Аз не съм началник на съдиите, аз не мога да им кажа какво да правят, как да решават делата си. Мога да изисквам от тях да си пишат делата в срок, както и направих. Само че те се забавят, ако коментираме казуса "Полфрийман", те се забавят.

Какъв беше смисълът със съгласието на съдебния състав и ръководителя на наказателна колегия делото да се изтегля по-рано? Смисълът беше, че има искане за спиране изпълнението на съдебния акт. Искането от страна на главния прокурор. Това е много важно. Важно е от гледна точка, че бързината е предпоставена от самото искане.

Споделяте ли мнението, че измененията в закона, които станаха по предложение на Христо Иванов като министър на правосъдието, са в основата на това, че в момента не е имало втори кандидат?

Една процедура дори и да не е добра от хората, които я осъществяват, те могат да ѝ вдъхнат живот. И обратното. Не, не споделям. По време на 10-часовото изслушване Сотир Цацаров каза, че всъщност тримата големи в съдебната власт, се избират в други две сгради, а не от ВСС. Кои са тези две сгради става този избор? Аз съм участвал в два избора и съм гласувал за два избора – първият е за председател на ВАС и вторият сега за главен прокурор. При избора за председател на ВАС съм гласувал за опонента, това беше съдия Соня Янкулова.
Никой не ме е принуждавал да гласувам за някой друг и съм направил своя вот във ВСС. Вторият избор, в който участвах – изборът за главен прокурор, мога да свържа, понеже говорите за сграда, със сградата на президентството. Президентът на Република България инициира срещи с представители на съдебната власт, поредица от срещи, в една, от които бях и аз. Целта на тези срещи беше да се изясни идеята какъв трябва да е главният прокурор. Това е другата сграда, която свързвам с избора на главен прокурор.

Нека чуем вашата стратегия – как ще работите с Иван Гешев, ако указът за назначаването му бъде подписан?

Няма как да остана безкритичен, ако видя злоупотреба с власт, от който и да било главен прокурор, защото това е важно и защото за един магистрат на моя пост –
безмълвието, липсата на реакция, респективно мълчанието е съучастие.

Ще останете ли до края на своя пост? До края на мандата?

Не виждам причина да не го направя.

Споделяне

Още по темата

Още от Интервюта