Лозан Панов критикува Радев, че не положил усилия за управление с ГЕРБ и ДПС

Лозан Панов критикува Радев, че не положил усилия за управление с ГЕРБ и ДПС

Кандидатът за президент Лозан Панов разкритикува Румен Радев, че не е положил достатъчно усилия за съставянето на редовно правителство в двата провалени парламента през тази година.

"Липсата на действащо правителство само задълбочава проблемите в държавата", каза Панов в сряда в интервю за "Свободна Европа". В отговор на въпрос какво би направил в подобна ситуация, върховният съдия коментира: "Бих се насочил към най-малкия, който може да намери допирни точки с по-големите". Най-малката група в предишния парламент бе на "Изправи се БГ! Ние идваме", която изяви готовност да опита да сформира кабинет. Президентът Радев връчи третия мандат на БСП и той приключи безуспешно главно поради отказа на най-голямата група – тази на "Има такъв народ" – да подкрепи каквото и да е правителство, след като предложеното от нея се провали.

В тази ситуация всякакви други опити бяха обречени, тъй като "Демократична България", ИБГНИ и ИТН от самото начало отказаха да водят каквито и да е разговори за управление с ГЕРБ и ДПС.

Лозан Панов обаче е на мнение, че ГЕРБ и ДПС не е трябвало да бъдат изключвани.

"Когато в парламента имате различни формации, мисля, че и ГЕРБ, и ДПС трябваше да бъдат поканени. Защо? Защото всеки един от тези играчи в политиката може да представи своите идеи и да намерят също така допирни точки. Те може да са малко, но те трябваше да бъдат намерени - да се извърви пътят към нормалния парламентаризъм - дебат, сформиране на правителство и една изпълнителна власт, която да работи в полза на хората", коментира Панов.

Според него ГЕРБ и ДПС също са възможни варианти за сформиране на управленска коалиция.

"Ако не е възможно, с тях също са възможни варианти на коалиция. Има държави, в които този период, който в момента изживяваме, те са го изживели много преди това. И въпреки това отново има изпълнителна власт - без значение дали е стабилна или не е стабилна, така или иначе това е в полза на всички ни", каза Лозан Панов.

Преди няколко дни той обвини бившия премиер Бойко Борисов, че е дал съдебната система на концесия на ДПС.

В отговор на въпрос дали би приел подкрепа от ГЕРБ, ако стигне до балотаж срещу президента Румен Радев, Панов определи това като "предложение за прегръдка, която звучи задушаващо".

Лозан Панов се изявява като привърженик на проактивните действия на президентството, включително с активна позиция по делата съдебната власт.

"Президентът не е брошка върху парламентарната република. Президентът може да остойности тази институция, за да може да предаде онези важни послания към представители в парламента да тръгнат в посока, която касае актуалните проблеми в една държава", каза той.

По думите му неговата кандидатура е издигната от Инициативен комитет, в който "има независими хора, свободни хора, които не са политици".

Номинацията на Лозан Панов бе предложена от инициативата "Правосъдие за всеки", а по-късно "Демократична България" обяви подкрепата си него.

"В моето първо изявление при обявяване на кандидатурата, аз се обърнах към всички свободни хора. Напълно логично и нормално е "Демократична България" (да ме подкрепи), която в този момент е единствената политическа сила, която е дала ясни послания по отношение на съдебната реформа", коментира Панов.

Той обясни, че по въпроса за финансирането на неговата кампания предстои среща на Инициативния комитет с щаба на "Демократична България": "Предстои такава среща, която включва въпроси, включително и по отношение на финансирането".

Попитан каква би била позицията му за отношенията между България и Северна Македония, Панов каза, че би искал да поговори с хората там: "Ще посетя Македония и искам да разговарям с хората там – не с политиците, не с това, което те самите казват един на друг, а с хората. Искам да разбера как се отразява това политическо говорене на самите хора. Как те самите го изживяват".

По отношение на позицията спрямо Русия и дали ще ходи дотам, за да пита хората, Лозан Панов отговори: "Не. Не защото времето не стига, а защото във всички случаи имам изградена позиция по този въпрос. Вече имах възможност няколко пъти да го кажа. България отиде и влезе в Запада. Да, категорично казвам, че България е западна страна на ниво ценности. Какво означава това, хората смятат, че това са някакви празни думи. И все пак един авторитарен режим, в който се нарушават права, смятам, че по отношение на тези действия човек трябва да бъде категоричен. Смятам, че България като страна, която се намира в Европа, трябва да има ясна и категорична позиция. Смятам, че е доста колеблива с различни сигнали, които се подават. Мисля, че трябва да бъдем малко по-категорични".

Споделяне

Още от Избори 2 в 1

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?