Лозан Панов настоя гражданите да имат достъп до проверките срещу магистрати

Лозан Панов, снимка БГНЕС

Гражданите имат право на пълен достъп до информацията за извършваните проверки от Инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). Това се казва в писмо на председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов до главния съдебен инспектор Теодора Точкова. Той поиска копие от цялата документация относно всички извършени спрямо него проверки.

Преди ден той даде съгласието си да бъдат предоставени в пълен обем поисканите от заявител копия от документи, свързани с извършените от съдебния инспекторат проверки срещу самия него. Панов напомня, че по отношение на две от приключилите проверки срещу него е поискал да му бъдат предоставени изготвените от инспектората документи, но е получил откази.

"Това заявление за пореден път доказва, че гражданите искат да се запознаят с пълната и коректна информация за проверките и е безспорно, че в случая е налице надделяващ обществен интерес", казва Панов.

Шефът на върховния съд коментира, че информацията за работата на магистратите и техните действия винаги е от обществен интерес.

Председателят на ВКС напомня, че за започването на всички проверки от инспектората срещу него обществото е било информирано изключително подробно, с изобилие от детайли и с лични предварителни оценки, включително и от главния инспектор.

"Това категорично опровергава тезата Ви за загриженост по отношение на доверието на обществото към съдебната власт и относно правата и репутацията на проверявания магистрат. Така че логичната и адекватна реакция при приключването на тези проверки е обществото да бъде запознато с финалния акт на ИВСС по всяка от тях, с извършените действия от страна на Инспектората, с доклада и с протокола от заседанието, на което е обсъждан. Начинът, по който Инспекторатът запазва пълно мълчание при финализирането на тези проверки, противоречи на твърдението Ви, че го правите, за да не се дискредитира проверяваният магистрат и да не се накърняват правата му", казва Панов.

Преди месец стана ясно, че бившият главен прокурор Сотир Цацаров е отказал да съдейства за разкриването на обективната истина по скандала ЦУМ-гейт, гръмнал в началото на април 2017 г.. Това се разбра от документите по извършената проверка на съдебния инспекторат, публикувани след дълга съдебна сага и две дела, заведени от журналистката от вестник "Сега" Доротея Дачкова и гражданския активист Николай Неделчев.

Споделяне

Още по темата

Още от България