Лозан Панов не вижда никаква своя връзка с ДСБ освен искането за радикална съдебна реформа

Лозан Панов, сн. БГНЕС

"Единственият критерий, по който мога да бъда свързан с ДСБ е, че съм за радикална съдебна реформа. Ако някой твърди, че съм човек на ДСБ, нека да го докаже с факти", призова председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов преди заседанието на Висшия съдебен съвет в четвъртък. Изявлението му бе по повод интервюто на Бойко Борисов пред Mediapool, в което премиерът заяви, че Панов и шефът на Софийския градски съд Калоян Топалов са хора на ДСБ.

Лозан Панов допълни, че по логиката на Борисов той накрая може да излезе е и човек на ГЕРБ, защото по негово време бе отменена осъдителната присъда на Цветан Цветанов.

Шефът на върховния съд призова министър-председателя да даде конкретни факти – по кои дела на Радан Кънев е участвал или е въздействал, за да бъде наречен човек на ДСБ.

“Ако има такива факти, ще си понеса отговорността“, каза Панов и поиска да бъде оставен да работи на спокойствие.

Преди ден лидерът на ДСБ Радан Кънев също опроверга Бойко Борисов, заявявайки, че за пръв път се срещнал с председателя на ВКС на един прием, а с шефа на СГС не се познава лично. Кънев констатира, че Борисов е загубил "умението да манипулира публиката без да лъже пряко".

Внушенията на премиера Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров, че поддръжниците на истинска съдебна реформа сред магистратите имат някакви политически амбиции или влизат в политическа игра са опорната точка, която усилено се тиражира и от медиите, контролирани от Пеевски.

"Не желая на участвам в театър на абсурда, но така или иначе съм въвлечен в него", продължи, помолен да коментира и нападките от зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов.

"Разбрах, че прокуратурата е била подведена, но не разбрах дали съдът е бил справедлив", коментира Панов казаното от Цветанов преди два дни по бТВ по повод делата срещу него. Цветанов се отметна от предишното си убеждение, че Сотир Цацаров и Делян Пеевски стоят зад “политически дела“ срещу него, но пък заподозря Лозан Панов за повишението на съдия, който е потвърдил осъдителната му присъда на по-долна инстанция.

Шефът на ВКС припомни, че от години тенденцията е да се засилва съдийското самоуправление, а не председателите еднолично да предлагат съдии за повишение.

"Процедурата е строго разписана в закона, назначенията се извършват от ВСС. Дали имам влияние еднолично да издигам съдии, вие сами може да си отговорите", обърна се Панов към журналистите.

Визираният от Цветанов повишен съдия е Спас Иванчев, който през април 2015 г. спечели място във ВКС след конкурс за повишаване. Преди това той беше в Софийския апелативен съд, който потвърди осъдителната присъда срещу Цветанов по прословутото дело за шестте "НЕ!!!". Цветанов обаче удобно пропусна факта, че ВСС назначи Иванчев за върховен съдия, защото той беше спечелил конкурс.

По този казус Панов допълни: "По отношение на постановените актове на съдилища по този казус бих казал, че по същата логика човек може да каже, че съм обвързан с ГЕРБ, защото последният съдебен акт на ВКС е в полза на подсъдимия по делото."

Председателят на ВКС отказа да влиза в спор с главния прокурор Сотир Цацаров заради твърденията му, че съдът трябва да носи отговорност за оправдателните присъди по зтначими дела, които напоследък били прекалено много. Панов обясни, че личностното противопоставяне и това между институциите ерозира доверието в съдебната система.

"От мен такова противопоставяне няма да чуете. Очевидно е, че съществуват принципни различия в позициите между мен и г-н Цацаров. В такъв случай, трябва да говорят аргументите. Когато обаче се излагат тези, които са личностни противоборства, се потушават силата на аргументите и диалогът", коментира председателят на ВКС.

Той каза, че всеки съдебен акт може да бъде коментиран и съдиите трябва да обясняват решенията си.

“Прокуратурата повдига обвинение, съдът има ролята на арбитър, той не замества волята и действията на прокуратурата и защитата, защото ролята му е да отсъди“, каза шефът на съда.

Той самият не смята да предлага на Висшия съдебен съвет да обсъди и да излезе със становище по повод думите на Цветан Цветанов, премиера и главния прокурор по адрес на съда, защото неговото име е било замесено в част от тези изказвания.

Попитан дали ще продължи да настоява да получи отговор на въпроса кой е авторът на есемеса, който му бе препратен от премиера Борисов, Лозан Панов заяви, че е очевидно, че няма никакъв отговор. Той каза накрая, че не вярва премиерът да е получил съобщението от съветника си Яне Янев, както твърди последният.

Споделяне

Още по темата

Още от България